Khamis, 29 Disember 2011

Kisah makcik ketinggalan bas

Aku dok teringat2 kisah yang terjadi laswik. Kisah ni di ceritakan kat aku oleh seseorang dan aku rasa lebey menjurus kepada esprit de corp atau semangat berpasukan la. Kata orang tu, kompeni tu buleh diumpamakan macam sebuah bas skolah. Dalam bas skolah tu ada macam2 jenis orang yang semuanya sedang dalam perjalanan ke destinasi yang sama. Untuk pastikan bas tu sampai ke sekolah, kita kena pastikan bas tu dalam keadaan baik. Tayar tak pancit, brek makan. Driver bas tu pun mestilah good driver yang tahu mana nak pergi. Kena pastikan jugak passanger tu adalah gud passenger. Kalau passsenger tu sakit la, suka buat masalah dalam bas la, kaki kacau la...suruh je la passanger tu turun dari bas tu supaya kenakalan dan kejahatan dia tu tak ganggu perjalanan.

For me lak kan, kelancaran sesuatu perjalanan tu adalah jugak terletak di tangan driver. Passanger jarang buat hal macam yang dia story tu. Siapa yang selalu eksidenkan bas kalau bukan akibat dari kecuaian driver? So, dalam konteks ni, kalo bas tu buruk pun dan passanger tu buat kecoh2 pun kan, kalo he/she is a good driver.. maka perjalanan tu akan jadi selamat dan sampai ke destinasinya. Aku tak tau apa motif orang tu citer kat aku dan aku tak pedulik pun. Konon-konon nak nimbulkan keinsafan la kot kat geng2 yg depa called as a nasty gangger tu kot. Sebelum tu pun ada kesah jugak la kenapa orang tu leh kuwarkan citer bas nih kat kitaorang.

Pada pandangan aku jugak, orang itulah yang sebenarnya patut ditinggalkan di tepi jalan kerana matlamat dia sebagai driver yang nak ke destinasi orang ramai2 ni dah tak betul. Intensyen dia adalah untuk sampai ke destinasi dia sendiri dan bukan destinasi bersama2 tu. Aku rasa ramai di antara yang ada dalam bas tu yang rajin nak tekankan loceng utk orang tu turun...hahah!

Jalan clear

Pagi ni traffic smooth betul dari rumah aku ke tol Jln Duta. Ramai yang dah start cuti nak nyambut tahun baru kot. Skang ni rakyat mesia pun dah pandai ambik cuti hujung tahun cam orang dok obersi. Aku lak? Tahun ni memang takdela istilah bercuti hujung tahun cam selalu tu. Vacation tahun ni kitaorang postpone till Zihni besor sikit. Let say on june maybe. Kali ni mungkin gi jauh sikit kot.

A little bit update for Zihni. Semalam balik rumah aku main-main ngan dia. Dah dekat sebulan dah pun kan, dia dah start pandai menyahut bila aku agah dia. Kemain sengih lagik dia bila aku agah2kan dia tu. Hihik, nasib je kamera jauh dr aku time tu. kalo tak, mau jek aku snap n post gambo dia kat sini. Wokeh, der keje skek. Nanti free2 aku boh lagik entri ok!

Rabu, 28 Disember 2011

Untuk Lin...

Aku ni asyik story punye story punye story... now aku nak share one of my favourite soft songs yang pernah aku dedicate kan pada Lin taim becintan cintun dulu. Aku tak sure dia hengat lagik ke tak lagu nih. Nukilan sajak daripada Usman Awang sekitar tahun 70an. Tak jiwang sangat pun. Tapi banyak unsur metafora dimasukkan dalam lagu ni untuk menggambarkan betapa sayangnya dia kat kekasihnya. Camtu jugaklah perasaan aku pada Lin. Tak pernah luntur, pudar, kusam, basi etc2. Boleh baca lirik sambil dengar lagu aku yang didendangkan oleh kopratasa nih...


To my Lin, hayati bait-bait puisi ni. Semoga patah2 kata yang tersabda dalam puisi ni menjadi teman mu di kala sepi (chewaahh!)


Akan ku pintal buih-buih
Menjadi tali mengikatmu
Akan ku anyam gelombang-gelombang
Menjadi hamparan ranjang tidur mu

Akan ku tenun awan gemawan
Menjadi selindang
Menudungi rambut mu
Akan ku jahit bayu gunung
Menjadi baju pakaian malam mu

Akan ku petik bintang timur
Menjadi kerongsang meyinari dada mu
Akan ku jolok bulan gerhana
Menjadi lampu menyuluh rindu mu
Akan ku rebahkan matahari
Menjadi laut malam mu
Menghirup sakar madu mu

Kekasih...
Hitunglah mimpi-mimpi
Yang membunuh realiti
Dari syurga illusi 




Selasa, 27 Disember 2011

Hepi befday to u Omak

(Entri ini akan menggunokan seponuhnyo sleng Nogori Somilan) 

Hari ni gonap la sebulan den tak balik kampung. Lamo tu jugak la den tak jumpo ngan Omak. Daripado kocik laie aku memang rapat ngan Omak aku ni. Sumo bondo den ado akan den kunsikan dongan Omak. Daripado kesah suko duko, sonyum ketawo gombiro sumo den citokan dongan Omak den ni. Agak eh sobab den anak yang last (huh, cakap omputih lak deh) kot. Tu pasal apo2 pun kan, kalo nak mintak ko mesti thru omak jugak.

Omak den ni lahir sebolum datang eh Jopun ko tanah molayu laie. 24 Disember 1935. Omak korang pun lom tontu ado laie taim tu. Lahir dalam femeli sederhano biaso kek kampung Setano Ghajo. Kalo kek kampung den tu orang konal dio dongan namo Ateh Kiah a.k.a Teh Kiot. Den goma boto kalau balik kampung tu duduk becheghito ngan Omak kek dopan pintu dapur bawah tu (Omak nyo pebret spot sobab leh tgk keto lalu lalang n leh nampak sesapo yg dtg). Kalau den becheghito ngan dio kan, daripado jaman dio umo 6 tahun time Jopun lending sini sampai la dio dah jadik onyang cam skang ni dio leh citokan. My fevret story dongan dio is maso dio mudo2 duduk Singapore. Maso tu dio tinggal kek Yinshun & Alexendria. Kek situ juo la lotak eh barrack ngan kem askar British joman dulu tu. Cito taim dio memudo tu yang paling best skalik donga. Betapo susah eh membosa an anak jaman2 gaji kocik, brg mahal, kojo susah. Lupo nak cito, abah den dulu kojo ngan British Army sblm disorap masuk Askar Melayu di Johor Bahru.

Christmas eve hari tu, gonap la 77 tahun umo omak den. Lamo tu jugak la dio menabo bakti pado kito orang sekeluargo. Sodeh jugak sobab tak dapek selebret besday Omak sesamo kek kampung. Tapi kitaorang kek sini selebret juo gegamai kek gumah den, doa solamat sumo ado. Kami sayang Omak, kami kasihkan Omak. Semugo Omak diborikan kosihatan yang baik, kesojahtoraan hidup, dipanjangkan umo, dilimpahi dan dimurahi joki dan dirahmati Allah SWT. Omak pun tolong la doakan kami ni monjadi anak2, cucu2 dan cicit2 yang soleh dan solehah kepado Omak. Last bat not lis, wi wan u tu no ded wi lav u so mac, Omak!

Dr Azizan punye penangan...

Salam korangg! Hari ni Tuesday dan bukan Monday. Tapi aku tetap jugak nak kata yang hari ni aku ado monday blues. Nak tau citer? Hari Ahad hari tu aku ngan geng2 opis dahpun diarahkan untuk pergi ke seminar Dr Azizan tu. Lokasi Menara PGRM Cheras. Most challenging sebab nak pegi tu dah la coti krismas, pehtu nak ninggalkan Cami & Zihni with ibu alone yang aku tak pernah try lagik sebelum ni. Tugas punye pasal, aku gerak gak aa. Mana tau kalo gerak aku pagi ni adalah langkah rezeki ke kan? Heheh, apalagi...lesgo je la. Kitaorang pool kete dari opis, sampai sana tu diaa...nak masuk parking bersumbat2. Punya la ramai manusia yang nak "jadi kaya dan berjaya" cam slogan dia tu. Takpelah, lepas pusing 2 kali baru dapat parking kat padang belakang menara tu.

wristband
Call Angah, dia dah der kat lobi tunggu kitaorang. Lia pun dah sampai. Aku, Linda, Jiji n Ana terus gi register kat atas n dapat ini gelang kursus. Mana kak kiah ngan nizam?? Sure dah masuk n duduk somewhere yg jauh dari kitaiorang neh. Sat tu masuk tgk kak kiah call tanye kusi ade kosong lg tak n dia dtg nak join kt row kitaorang. Masuk dalam n sit down dengar pe kesah yang nak Dr tu citerkan. Korang nak tau, punyelah ramai manusia yang datang (takkan lak gajah, beruk, rimau lak nak dtg kan). Malam tu pun aku tengok berita, depa cakap ada tiga ribu orang join seminar tiga jam tu. Sebelum ni pun aku rasa pernah ikut kusus camni kat AsiaWork. One thing, dia dah bukak minda kita pasal apa potensi yang ada dalam diri kita dan c amana kita nak olah potensi tu untuk jadik lebih kaya dan berjaya. Minda kita adalah segala-galanya dan ada kuasa untuk ubah life kita dari biasa2 punye ke tahap yang luarbiasa! Phewww!! I loike tu. 

Gasak la sape nak berdiri, duduk lagi best!
Dari segi pengisian memang bagus sebab dia tunjukkan antara nak ngan taknak je kita berubah neh. Pehtu kan, aku suke dengan cara Dr Azizan ni conduct dan conquer dia punye session tu. Aku tak tau la is it bikoz of orang2 yang ramai2 datang ni betui2 nak berubah ke or saja nak layan mamat tu ke, or nak dengar camana kaedah nak jadik kaya ke kan. Yang best tu, bila mamat tu soh berdiri je, semua pakat berdiri. Tak soh duduk, takde la depa2 tu nak duduk pun. Aku ngan dak2 ni rasa takde pasal la nak bediri sebab dah provide kusi dah pun. So, pepaham sendiri la geng. Yang penting bukan nak nengok presenter tu, nak dengar dia punye kaedah camne nak jadik cam dia yang katanya dah kaya dan berjaya. Kalo korang tak pecaye tengok la kitaorang neh.. hahah!

Seminar sampai kol doblas jek, pastu lagik 45 menet ada closing a.k.a promosi pogrem lanjutan dia tu. Rege pogrem memang leh buat jamban duduk lagik sebijik la kat rumah aku. Ada yang murah2 jugak tapi bagi aku semua tu atas diri kita. Bayar mahal2, tapi balik tak ikut apa yang kursus tu suruh pun takleh jadi kaya n berjaya jugak...butui kaa? Tepuk dada, tanye hati masing2 kan..hahah!      

Isnin, 19 Disember 2011

Lindungan Ar Rahman

Geng, haritu aku janji nak sambung citer dari last entry. Perasaan bercampur baur dalam hati tak dapat aku gambarkan pada petang Jumaat yang mulia tu. Dah pun selesai urusan dengan hospital, Lin pun dah keluar dari recovery room and for me she looks much more stable and stronger this time. The moment I saw her entered the door, 'twas da moment of pleasure, faith & being blessed by The Almighty. I prayed to Him above, Alhamdulillah. Thank you Allah for saving both my wife n my son.

Selesai semuanya, aku tunjuk pada Lin wajah2 comel Uwais Zihni sedetik selepas aku azankan tadi. Lin pun dah ok sikit, baby Zihni masih dalam nursery coz derang sedang buat macam2 test yang aku mintak dalam form semalam. Anytime nanti bila dah setel derang akan bawak Zihni kat Lin. Sementara menantikan semuanya setel, aku ambik uri yang dah siap dibalut tadi masuk dalam beg n heading back to our house @ DC. Waktu aku keluar dari basement tu ujan kemain la lebatnya. Dalam hati aku tak berhenti2 berdoa supaya Allah permudahkanlah segala urusan aku untuk sempurnakan uri ni.

Sampai je kt area rumah aku, cuaca keliling  mendung sangat2. Awan hitam menutup seluruh dada langit. Sekali lagi aku panjatkan doa kpdNya supaya holdkan hujan tu sehinggalah segalanya selesai.(ayat cam citer Tanah Kubur lak). aku bulatkan hati, ambil shovel n terus gali lobang dalam2. Dah abis gali tu cepat2 aku tutup lubang dengan papan. Terus aku lari g dapur dan bersihkan uri sebersih2nya sambil barang2 untuk membalut dahpun aku siapkan. Siap je bersih, aku terus balut dan bacalah segala doa, salawat dan ikut tertib menanam uri macam yg mak ajarkan aku hari tu.

Korang tau, dalam masa aku tengah tanam balutan uri  tadi tu, baru aku perasan yang hujan dahpun turun dan membasahi keliling kawasan rumah aku termasuklah rumah jiran sebelah. Time tu, hanya compound rumah aku SAHAJA yang tak disirami ujan. Subhanallah, Maha Suci Engkau yang mentadbir langit dan bumi. Elok je aku kambus kepalan tanah yang terakhir tu, barulah aku terasa titik2 dingin turun dan menyirami aku dan compound rumah aku. Fuh, syukurlah Ya Allah, termakbul jugak doa aku padaMu Tuhanku.

Selesai je segala, aku rush balik KL, pack up barang kt rumah Mak Tok n ambik skalik Cami duduk kat wad ibu dia tu. Malam tu barulah nampak airmuka dia ceria sket. Time aku sampai kt rumah mak tok pun dia macam "takde hati" kat aku. Dalam erti kata lain, dia cam merajuk dengan aku ngan ibu dia sebab biarkan dia tido sorang2 kt rumah mak tok malam tadi.  Maybe jugak dia marahkan aku sebab tinggalkan ibu dia kat hospital semalaman sampaikan dia terpaksa tido sorang2 dengan bertemankan tok ayah n maktok.

As per discussion hari tu, kitaorang akhirnya stay for another 3 nights kat hospital. Seb bek eplai dapat single rum. Apalagi, berkhemah la kitaorang 4 beranak ngan toto n day bed yg hospital sediakan. As long as we can be together kan? Sampai hafal la cami dengan lagu "we are family" yang aku ngan ibu dia nyanyikan. Macam2 kesah anak aku sorang nih...but now dah berdua kan..Semoga Allah mempermudahkan segala yang aku lakukan di masa2 akan datang, InsyaAllah.

Rabu, 14 Disember 2011

Kurniaan terindah

Hati masih berbunga2 dan rasa syukur tak terhingga kepada Maha Pencipta atas kurniaanNya yang tak terhingga nikmatnya kepada kami sekeluarga. Aku rasa kengkawan2 aku yang len pun - Angah Fiza & Linda dahpun merasa keseronokan beranak dua cam aku skang ni. For Cik Bai blom lagik. Tapi dia dah janji ngan aku nak join da duo club ni sebaik dia balik dr belanda nanti. Ko better "pulun" abesh nanti Bai. Setawun korang nyer stock dah freeze kt saner. Balik ni make sure bulls eye ok bebeh! For that, nak aku kongsikan sikit kronologi kesuspenan aku menjelang dan setelah kelahiran permata hati aku yang kedua ni...

30 Nov. 2011
Jumpa Dr Wong @ Pantai Hospital KL dan dia arahkan untuk Lin warded pada esok petang jam 5. Aduhai, cepatnya beb. But da gud news is, our bb is in a gud health dan slightly bigger than his bro Cami. Alamak, banyaknya nak prepare. Barang untuk pat orang punyer ni geng.. Lin punye barang, aku punye barang, Cami punye barang n last but not least barang orang yg paling dinantikan ketibaannya tu...fuh! Must go back early this eve n pack kesemua goods n supplies for a week (worst case scenario if we have to stay in hosptl for quite sometimes).

Balik je rumah, bagai nak giler grab whatever relevant goods for ourselves. Baju, jacket, kain batik, baju2 bb (semua dah standby dlm beg bb dah, coz we choose that D date k). Lin cakap mana yg takde tu nanti dia buat final check la besok since dia da berjaye mengepaw MC dari gynea dia sat tadik!

Badan aku plak 2-3 hari ni dok rase seram sejuk2 jek neh.. pe kes beb? Nak demam ke? Better go n get something to postponed my demam. Rasanya Cool Rhino might be helpful dalam situasi2 yg camni.

1 Dec 2011
Start je enjen kete pagi nih, aku dah takley pikir benda lain da sbb dah tau yg petang ni bini aku nak masuk bilik mengeram da. Latest by 5 aku kene hantaw dia kt Pantai. Sampai opis, aku godek tray aku soh kasik empty. Semua dah out, now kena last lunch wif my geng2 pestol. Time tu, sedap camner pun makanan dah rase cam makan kertas jek sbb ati da kat rumah da. Tima kaceh jugak kt BFF aku Angah Fiza for da advanced bb gift tu. Cantik, aku suke sangat tu. Doa korang mengiringi kepulangan aku pada petang tu geng. Cool Rhino yg aku pulun dari smalam pun dah 4 botol abeh n kompem x jadik demam! yeahh!

Aku sampai rumah jek dah ada macam2 beg tunggu depan pintu. Sumbat everything dalam bonet, mandi n solat asar n kitaorg terus gerak ke Pantai since nak kene register before 6pm. Aku bajet kalo dia dapat bilik singe jek, malam ni aku nganCami nak start bekampung kat spital sambil nunggu kelahiran bb. Tanye punye tanye bilik single full, deluxe single pun full...jawab eh nak kena tunggu besok la baru ada. Takpelah, dah janji ngan Mak Tok pun nak tido kt rumah depa malam ni. 8.30pm, dlm ujan lebat tu aku ngan Cami mule la wat hal bujang ni n g makan kt bomba berdua. We bought nasi goreng for Lin n Cami yg sedey nk tinggalkan ibu dia kt spital gotong royong jgk habiskan nasik goreng ibu dia tu. Then, kami chiow balik rumah maktok n disitulah bermulanya kesentapan Cami yg besoknya nak jadi abanggg.

For d first time in his life, malam ni dia x tido ngan ibu dia... siap sentap ngan aku sbb tinggalkan ibu dia sorang2 kt spital. Taknak aku tidokan n last skali tok ayah je yang berjaya tidokan dia...aduhai...cedey aku beb! Dah lama dia tido tu aku g amik dia n bwk dia tido ngan aku lam bilik. Cam aku jugak, tak lena dia tido sebab aku sorang je ada kt sebelah dia...last2 lelap jugak aku until alarm jam aku bunyik kol 6 pagi....
Ni la si kecik yg suke bejage malam ni..

02122011 - Today is da Day

0600 aku dah bangun. Mandi2 terus siap2 g wad Lin.


0630 dah sampai kt tepi katil dia. Baru lepas solat subuh.


0645 nurse sampai n siap2kan dia utk standby for surgery. Lepas je dia pakai baju operate tu, Lin paut tgn aku n mintak ampun banyak2 n halalkan segala2. Fuh, sedey gua beb! Cas2 nak g jaoh jek minah neh. Aku folo dia sampai kt bilik standby. Anaesthetist  (betui ke ejaan aku ne) Dr Satbir da standby n siap guide aku p changing rum. Cam time nyambut cami dulu, lagi skalik aku kene pakai baju doc bedah nih n tunggu kt lounge. Perut da lapow, ape pun lom jamah lagik pagi neh. Ati dok risau abeh da neh...

0830 sharp Dr Satbir td tu dtg jemput aku masuk dlm OT. Cam aritu jugak, aku nampak bonet Lin dah terbukak dah..fuh, tu dia kaki kenit anak aku nak ditarik kuwar da tu.


0847 Dr Satbir soh aku berdiri utk tgk "kelahiran" anak aku ikut bonet Lin...


0849 "kuwwekkk" .....Alhamdulillah, suara pertama dia aku dengar. Sungguh comel n lantang tangisan zuriat aku yang kedua. Meleley air mata hepi aku beb...dem, Dr Satbir tepuk bahu aku. CONGRATULATION to u Mr. Adin. (siapa lak bgtau dia nickname aku tuu??).


0855 bb aku dah siap dibersihkan luar dalam n dibedung. Nurse pass kat aku soh azan. Terus aku azankan kt telinga kanan n iqamat kt telinga kiri. Then, Dr Satbir bwk bb tu kt Lin soh Lin kiss da bb. Then, wave my hand to Lin as doc nak tutup balik bonet dia tu.


0920 aku start called everyone. Mak, omak, Nana, acik, ateh, omak etc2. Tak ketinggalan Angah Fiza pun aku tiponkan sbb tak sesabo nak share berita gembira ni ngan korang semua.


1230 baru Lin kuwar OT since ada insiden yg melambatkan op patient released dari recovery unit. Kali ni dia sedar n dpt tengok semua kerja2 yg Dr Wong & crew buat thru lampu OT tu. Glad to see her smiling at me as masa Cami dulu dia memang tak sedar time dibawak masuk ke wad.

Selesai satu bab, bb ada kt nursery lagik. Sempat amik few shots while waiting for Lin to recover tadi.

Ada lagik kisah menarik lepas ni. Jgn kemana2 geng. Teruskan baca entri aku satgi. Mesti korang nak tau keindahan sifat Al Rahman & Al Rahim yang membantu dan mempermudahkan tugasan aku sepanjang proses kelahiran anak aku ni.. foooloooooooo my next entri oke.. :-)

Batas Masa

korang tengok je la tahap besawangnya blog aku nih sejak entri las aku time raye hari tu. Nak kata aku bz sangat pun tak jugak. Maybe sebab takde berape angin nak nulis kot. Aku tengok geng-geng bloggers lain steady jek masuk entri hari2. Derang banyak mender nak nulis kot..hahaks! Ni aku datang nak sapu sawang jap. Satgi aku wat entri pasal wats going on selama aku tak bape nak online neh yek geng! Jap nak amik penyapu pinjam dr Heri Poter jap. 

Isnin, 19 September 2011

Salam Lebaran...

Takde satu perkataan di donia ni yang boleh menggambarkan kegembiraan sorang abah selain daripada senyum meleret sepanjang hari bile mendengar anak sendiri ucapkan - "Selamat Hari Raye Abah". Tahun ketiga beraya dengan Cami dan itulah hadiah hari raya yang paling best dalam hidup aku. Ko bagilah aku sekarung emas pun takleh gembirakan aku cam pagi raye hari tu.

Lambat sikit aku bubuh entri ni dalam blog sebab sibuk sikit dengan program terbuka sana sini dan boleh dikatakan setiap wikenku penuh dengan pogrem open haus. Tahun ni turn aku beraya kat kampung aku. Alhamdulillah, selepas kitaorang recovered dari demam2 kitaorang hari tu sempat gi lari soping2 baju raya dalam tempoh setengah hari on da last Saturday sebelum raye tu. Ahad pagi lari balik kampung dan aktiviti mengemas rumah mak pun bermula. Tengahari sikit, adik beradik aku yang lain pun sampai dan kitaorang start la mengemas dan menghias rumah mak aku. Seb baik la ateh dah siap gantung langsir dan kemas sikit2.


Abg Teh tgh bakar lemang
 And then, Isnin as usual a day before raya aktiviti membakar lemang ngan Abg Teh pun berjalan. Punya la cuaca pun tak berapa baguih as time tu tengah jerebu dan ada hujan rintik2 sikit. So, xtvt bakar lemang tertunda sampai kol sablas lebey, then baru api hidup dan buleh membakar deretan lomang yang dah menunggu. Syukur jugak, sopanjang mombakar lomang tu cuaca pun ok dan tak hujan lak der.. dalam kol 2 stengah lomang pun masak. Looks like lomang tahun ni cam cantek sikit dan tidak hangus / berkerak. Thanks to Abg Teh for the delicious lomang dan rasanya next year leh cuba lagik masak lomang style tu. Congrates jugak, kesemua lomang tu abes pada hari raye kedua tu. Fuh, camni gayo eh nest year buek 30 batang la nih..heheh (ada bran..?).

1st raye, cam biase lepas solat sunat Aidilfitri aku singgah ziarah Abah's Place dan jugak cucu, menantu n mak mertua dia. Sedekahkan Al-Fatihah dan tahlil utk derang and then baru aku beraya ngan Omak dan adik beradik lain. Satu hari gi visit rumah sedare mare and petang baru balik rumah...fuhh, ponek kemain doh. Cami kemain seronok lagik gi beraye ngan sepupu2 dia tu. Tak caye korang tengok la gambow dia nehh. Time amik gambo ni songkok kitaorang dah tinggal dalam kete sebab dah tak tahan panas dan puas berpeluh2 sebab dah merata gi berjalan raye. Penat punye pasal, malam tu kol 10.30 dah padam lampu...krohh...krohh... zzzzzZZZZZZZZzzzzzzzzzzZZZZZZzzzz.

2nd day raye, kitaorang tak gi memana. just raya kat sekitar kampung jek. Then, kitaorang pun buat plan utk gi jenjalan raye on 3rd hari raye!

Gi jenjalan ke sekitar Negeri Sembilan dan sempadan Johor. Fuh, satu hari berjalan, macam2 kerepek, kueh, ketupat, nasi impit, kueh samperit masuk lam perut... sampai abis segala tempat yang cantik kitaorang benti berposing. Ni gambo kat sebelah ni kat rumah pakcik aku. Si Cami ngan budak2 ni kalo dah jumpe buayan kompem la nak berbuai. Ni gambo sebelum terkena jem kat Bukit Putus. Satgi aku tunjuk rope si Cami lepas terkena jem yang maha panjang iteww. Mesti korang tertanye2 kat lam ati kan, nape la aku dok kata anak sedara aku punye la ramai, tapi balik2 gambow dak2 ni
jugak yang aku tunjuk. Jawapan iteww adalah - yang lelain tu semua dah besow2 dan dah pun kawen2. Kan aku ni anak yang paling last sekalik..so just
Lepas mengharung jem.. peyut dah lapow
isap jari la dia
wonder how old they are kan. Dak2 ni jek yang kecik2 lagik and for da time being, Cami la dalam senarai cucu uwan yang bongsu skalik. tunggu lahir si angah (adik Cami) sok baru ler ada sorang lagik yang terbongsu..kikik!

3rd syawal pun melabuhkan tirainya and dak2 ni balik rumah uwan n layan bunge api till late.. besok dah kena balik KL dan my turn utk beraya dengan family Mak Tok pun bermula la.. raya kat KL sebenarnya taklah berapa raye sangat coz orang KL semuanya dah plan nak calikbut balik kampung beraya. I can't imagine raye tahun depan seboring raya tahun lepas.. raye kat KL... aduyaii.. heheh ! Nak wat camne kan, dah turn beraya di kota... aku rasa korang yang dak kampung cam aku pun pasti ada pengalaman beraya kat bandar. Kene keje pagi raye, or seminggu beraya kat KL pastu baru leh balik raye kat kampung.. ce korang share citer korang ngan aku supaya kita leh gambarkan suasana semayang raya di celah2 warga asing di pagi Aidilfitri. huhuhuhuu... u know how it feels kan..





Isnin, 5 September 2011

Demam sebelum Aidilfitri

Lebih 2 minggu aku tak bubuh entry dalam blog ni. Reason pertama, minggu terakhir pose tu aku ngan Cami down by da viral fever. Batuk tunggang langgang sampai meleleh2 air liur. Lepas balik iftar @ Darby Park terus batuk2 n Sabtu tu makin worsen. Memang besar betul dugaan nak raye tahun nih. Kemain aku plan nak gi beli baju raye ngan Lin, tp keadaan badan aku memang tak mengizinkan.. Ahad aku dah betul2 tak tahan, bangun tido jek terus aku ajak Lin g klenet. Ko nak g soping hari ni din?? forget it joe. Merangkak aku capai konci kete, terus pulas konci n then sprint g klenet jumpe Doc Noraini. Doc amik temp aku - 40'C dah tu. Doc siap tanye aku - "Do i need to prepare MC for u for tumoro??" Aku dengan heronya kata kat dia yg aku tak perlukan MC tu sebab besok memang aku coti sebab nak gi soping baju raye aku ngan anak bini aku.


Balik je rumah, aku terus check temp Cami. Alhamdulillah, I must get afar from him sebelum dia terjangkit. Masa tu Cami lom kene lagik. Terus aku separatekan tempat tido n as usual, bilik tengah tu ler jadik bilik ward fevret aku kalo demam or kondisi tubuh kurang sihat. As usual, kalo aku demam panas memang aku amik la sebanyak yg mungkin towel & napkin utk aku celup dalam air n lekapkan ke badan aku. Korang just imagine, kol 12 tghari yang paneh banget tu aku boleh menggigil sejuk..gilo ko apo?? Aku tak pedulik, amik lagik towel basah dan tekapkan ke seluruh badan aku. Sambil tu dengan berat hati aku pun makan la ubat2 yang dah doc prescribedkan kat aku siang tadi. alhamdulillah, dah rase kurang sikit, tapi masih belum ok. Aku gi pulak check temp Cami... alamak..38.6'C. Abislah aku, besok punye pojek shopping burn la nampaknya.

Pagi tu, tak buang masa. kol 9.30 jek terus bawak Cami pegi klinik utk dapatkan ubat. Doc Serena bagi ubat antibiotik ngan Piriton jek untuk remedy dia punye demam. Alhamdulillah, kali ni tak berapa susah sangat nak kasik Cami ubat since dia macam dah tau yang dia memang sakit. Senang makan..kena 2 hari dia pun beransur baiklah. cuma berak cair je masih ada since viral tu dah rosakkan dinding usus dia masa dia kena demam hari tu. Rabu aku dah rasa ok dan bolehlah aku gi keje macam biasa. Lagu raye memang dah ada dalam tamdrive aku, terus aku pasang jek nak kasik datang itu mood raye.. deng dong deng 3x. Baru ada mood nak raye, petang Jumaat tu aku pakat ngan Lin gi buke pose kt Mid Valley n terus g soping baju raye mane2 yang dapat... dapatlah few helai baju n seluar. Sabtu tengahari sambung lagik sampai sebelum berbuka pose. Lengkaplah keperluan kami nak beraye!! Alhamdulillah. Dugaan nak beraye tahun ni - Ada duit nak shopping, badan tak sihat = takleh shopping jugak. From apa yg berlaku tu, now we really appreciated kesihatan yang Allah bagi dan kami harap next year janganlah kami diuji lagi dengan sebarang ujian ketabahan fizikal dan mental yang sebegini menjelang raye 2012 nanti... 

Entri kisah2 sepanjang raye nanti akan aku update bila aku free nanti ye... babai for now!


Khamis, 18 Ogos 2011

Iftar sana sini...






Aku nak panjatkan syukur kehadrat Ilahi kerana hari ni genaplah 18 hari kita berpuasa dalam bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan ni. Alhamdulillah, ibadah ni dapat aku jalani dengan penuh kenikmatan dan kesabaran. Lagi 12 hari nak raye dan persiapan raye ?? Heheh, belum sempat beli dan buat apa2 persiapan raya lagik. Baru dapat beli selai baju melayu short sleeve c/w indian stripe knittwear. Itupun accidentally beli masa edisi terjah kat chiow kitt last 2 days. Jangan kata nak beli baju raye, nak buke pose dengan mak aku pun belum berkesempatan lagik. Mujurlah rumah Kak Chik aku dan rumah aku ni dok dalam satu daerah yang sama.. sempat jugak la kitaorang gi berbuka kat rumah masing2 on 1st n 2nd week hari tu. Jadilah... nak balik kampung tak dapat, layan buke pose kat rumah Acik pun lebey kurang cam buke pose kat kampung jugak la.





Ok, citer pasal iftar atau mejlis buke pose ni, minggu ni rezeki melimpah Allah swt bagi kat aku ngan kengkawan se opis. Mana taknya, selasa usahawan belanja kat Kunang2, semalam lagi skalik iftar ditaja @ Peransang GC pulak. Besok?? PNB Darby Park plak. Kali ni aku tak sure nak gi solo je ke or nak bawak Lin n Cami skalik. Dah offer, tapi jawapan lambat dapat. Lin masih 50/50 lagik. Entah apa yang di fikirkan pun aku tak tau la. Ala... sekali sekala join opismate aku kan, apa nak kisah.. layankan je la. Maybe dia segan kot sbb member2 aku yang lain tak bawak spouse?? Ntahlah...suke ati ko la Lin.. :-). Your choice, you decide.



Okeh, sabtu ngan ahad aku tak tau apo plan buke pose lagik. Rasanya kitaorang nak buke pose kat rumah je kot sebab lin ada kelas driving this weekend & next weekend ?? (eh..bukan next wik orang dah pakat2 balik kampung ke?) Korang nak tau citer pasal plan aku nak balik kampung lak ke ? Kalo nak tau, make sure korang folo aku nyer entri2 yang akan datang. Hopefully everything will goes fine as planned, InsyaAllah.




Ok geng, dah malam ni. Jom kita kontinue lagik 4 rakaat and then flight dah tunggu kat atas... aku gerak dulu ye! chiooww... ;-)

Isnin, 15 Ogos 2011

Hepi Befday Angah

Lilin kepala 3 dan ekor 5
Lama jugak aku tak wat entri kat sini. Rasanya sejak aku kene sakit tangan hari tu kot. Ditambah pulak aku dapat selambak kad raye untuk aku shoot out kat kengkawan dan kengkawen yang ada di luar sana tu. Kad raye lak tu bukan sikit2 anak lak tu. Semua sekali ada 140 keping. Part yang paling best, HOD semua dapat 500 kepeng sorang..fuh!! skang ni kan, aku tengok dak2 opis ni semuanya tekut nulis kad raye. Gaya masing2 cam dak2 skul jawab paper karangan BM. Bersimpul2 urat lengan masing2 dok melayan kad raye untuk kengkawan dan lelain penerima. Wokeh, yang aku nak citer kali ni bukannya kisah kad raye. Entri aku kali ni adalah untuk tribute to my dear BFF birthday, Angah Fiza.

Inilah Angah Fiza aku neh. siap tunjuk peace lagik
It's been our clan's tradition to celebrate our birthday every year. Siapa lagi la yang selebret hari jadik kita kalo bukan kengkawan rapat kita dan femeli kan. Takkan si Meon lak kan..hahah! So, Angah Fiza ni adalah salah sorang daripada kawan rapat aku kat sini. Kitaorang banyak share interest especially kesah2 femeli, hal anak2, kisah2 keje, deco's thingy and not to forget kisah lelama since umur kitaorang pun sebaya kan. Anak-anak kitaorang pun age lebey kuwang sama jugak. Dulu2 taim Cik Bai lom fly gi Belanda, kalo nak carik salah sorang dari kami bertige ni, sure orang akan tanye. e.g - Enterprono carik aku tak jumpe, dia akan roger tepon Angah Fiza atau Cik Bai. Three of us ni memang korum wajib la. Setahun Cik Bai takde, tinggal aku ngan Angah Fiza je la yang selalu hangout hari2. Pesanan untuk Cik Bai - Cepat la abis setahun Cik Bai, meja kopi dah lama tak berasap nehh... hihik! Kedai2 makan kat Sri Gombak, sup mengah, rott, ISA dan memacam nama lagik dah rindu ngan tekak ngko tu Cik Bai..huhuhu..

Ape kes masuk citer Cik Bai lak ni??

Back to Angah Fiza's birthday.. bulan pose nyer pasal, so kitaorang selebret sekadar havoc2 kat dalam opis aku je la. cam biase, g beli kek. skali balik jek dari kedai kek, aku p paking kete... nampak plak kete WJX masuk skalik kt paking sblh.. Aiyyyookk!! Kantoi kek besdey ni satgi kang.. Puas la si Jiji men galah hadang kt paking lot tu. Line clear, baru Jiji larikan kek tu ke bilik aku utk kasik nyala iteww lelen. Linda g panggey ini "besday auntie" datang to my rum. Soh dia tiup lelen, bagi kad besday and xtvt biasa kalo besday..haruzzz la amik gambow as momento to rememberetti. For that, aku nak ucapkan selamat hari jadik kat ko! Semoga di usia baru ni ko akan memperolehi segala yang ko impikan. Bak kata Linda n Jiji (our another bro n sis), jangan nakal2 sangat ye auntie (nakal tang mana aku tak pasti lak, hahah). Kitaorang akan beking ko kat mana2 yang ko perlukan. We'll always be with u beb! Cheers..

Jumaat, 5 Ogos 2011

Recovering...

Alhamdulillah, berkat usaha dan doa sejak beberapa hari ni, my hand's getting better today. Most important aku dah boleh menulis sikit2 walaupun rasa sakitnya tu masih ada lagik. Macam Mak soh kata la, "sakitnye itu kalo dateng sepantas kilat..kalo perginya itu seperti semut".  Lepas Mak So urut tangan aku semalam, satu malam tangan aku naik bengkak dan bangun pagi tadi pun ada bengkak lagi sikit2. Agaknya dah lama sangat urat tangan aku ni terbiar dan lepas kena "repair" barulah darah tu boleh bergerak lancar kan. Tu pun malam tadi aku lupe nak sapukan Minyak Hijau kat seluruh tangan aku nih. Dok layan2 Cami sampai pukul berapa aku terlena pun aku tak perasan. Aleh2 je bukak mata dah pukul 4.15 pagi aku capai itu Minyak Hijau sikit dan sapulah kat mana bahagian yang bengkak tu.


Cerita punye cerita punye cerita kan, korang biasa tengok tak minyak hijau yang aku sebutkan tadi tu? Orait, ni ha rupenye minyak ijau yang korang asyik dengar2 je tu. dulu masa aku kecik2 abah aku suke sangat berurut dengan minyak ni. Bukan setakat baunya yang harum, tapi dia punye khasiat untuk menyembuhkan penyakit tu memang bagus. Kat label blakang dia tu ada tulis khasiatnya yang boleh menyembuhkan segala jenis sakit urat. Dulu lain rupe botol dia ni. La ni dah ada brand Orang Kampung. Dibuat berasaskan kepada tumbuhan semulajadi spt minyak kelapa hijau, daun2 herba dan takde bahan kimia yang boleh memudaratkan si pemakainya. Setakat ni aku pun memang rasi la dengan ubat ni. Kalo korang nak try leh cari kat kedai2 ubat tradisional n jamu yang berdekatan ngan rumah korang..hahah, cam jual ubat lak aku neh.. Ok, nanti ada masa aku kasik masuk entri lagik. Chiow chin chioww! [:-D>

Khamis, 4 Ogos 2011

Mak So tukang urut

Korang kenal tak ngan Mak So? Aku rasa kalo aku tanye kat dak2 opis aku ni, mungkin derang kenal ngan sorang makcik cleaner ni. Sesapa yang tergeliat, terkehel, salah urat, simpul bewak kat sini sure pernah panggil makcik ni utk setelkan poblem derang. Kepada korang2 yang tak kenal lagik ngan makcik ni, korang layan sama ini kisah sampai abis.

Alkisahnya kan, dah dua tiga minggu dah tangan kanan aku ni tersalah urat. Masa memula tu rasa macam tak berapa sakit, so aku sapukan je minyak gosok untuk legakan kes urat besimpul ni. Pegi klenet pun dah, tapi bukan makin baik, makin sakit adalah. Las wiken aku g dusun Abg Lang aku pun ada aku mintak dia tolong urutkan pegelangan tangan aku ni. Nak jadik kesah, masa lepas urut tu memang lega la, tapi pastu kena sebelah petang n malamnya lak terus datang dia punye sakit balik. Aduyai... riki2 kat area rumah memang la takde tukang urut yang buleh aku mintak tolong urutkan.

Tanye punye tanye, Linda kata ada satu makcik cleaner kt kawasan sebelah ni yang buleh mengurut. Cari no tepon n terus aku call Mak So soh datang ke opis aku. Kebetulan lak masa tu dia tengah rehat tengahari, terus dia datang bawak minyak urut n terus urut wrist aku yang sakit tu. Cara dia urut tu standard la cam lain2 tukang urut. Kalo tak sakit bukan berurut la kan.. dia baru letak je jari dia kat wrist aku dah aku rase cam nak jerit dah. Minyak urut? Ofkos la dia gunakan minyak urut dari bunga chamomile & ramuan akar kayu yang di masak sendiri. Lebih kurang 45 menet dia urut, terasa dah kurangnya sakit aku tu. Mak So pesan balik kat aku, kalo sakit lagi boleh panggil dia datang urutkan. Mungkin sebab sakitnya dah lama, pagi ni tadi terasa sengal n "meletup" sikit urat kat tempat yang sakit tu. Pagi tadi aku dah call dia balik dan skang ni aku tengah tunggu Mak So utk datang balik dan urutkan saki baki urat aku yang tersalah tu. insyaAllah, lepas ni kurang la lagik sakitnya n leh recover cepat. Banyak xtvt lasak yang tak buleh aku buat disebabkan sakit tangan nih... Bukan takat tu je, nak menulis ngan makan pun susah nak suap. Korang doakan la aku recover cepat, geng! Leh aku ngarang macam2 citer lagik utk bacaan korang. Heheh.

Rabu, 3 Ogos 2011

Welkem bek bulan pose

Jeng! Jeng! Jeng! Masuk hari ni dah 3 hari dah kita berposa. Alhamdulillah, setakat ni aku rasa okeylah macam hari2 lain gak. Takdelah penat, lapar dan dahaga sangat pose tahun ni.  Agaknya sebab dah lebih 30 tahun berposa kan. Lin pun aku tengok so far so gud la. Setakat ni posa dia masih full lagi walaupun tengah berbadan dua tu. Cuma hari pertama tu je dia cam tak berapa tahan sangat dan lepas buka pose dia terus cari tempat lending kan. As usual, segala xtvt aku stopkan sepanjang bulan pose ni untuk bagi aku peluang berbuke pose dan beribadah dengan femeli.
Cami bucuk aku tu pun tak lepas peluang share feeling bulan pose ngan kitaorang. Time nak berbuka tu la time yang dia paling sebok nak menolong itu ini kan. Cam biasa jugak, buah fevret dia taim bulan pose dan taim tidak bulan pose is buah kurma la. Dua tiga hari ni aku tengok dia cam tak berapa selera nak makan nasik, roti and makanan2 lain yang selalu jadik fevret dia. Aku rasa la, ni mesti kes dia ajak mak tok makan skali n mak tok takmo makan. Tapi aku tak bape risau sangat sebab dia nak minum susu dan berselera makan coklat. Tengok la camana petang ni, aku sure kang balik bagi dia calci-yum sure abes dua tiga mangkuk punye.. N malam ofkos la dia akan join aku semayang terawikh cam biasa walaupun aku tak tau apa yang dia baca. Paling best bila "waladdooooooooollliiiinn" je dia terus "AAAAAaaminnn..."kan Heheh. Whatta lovely moment yang aku dapat ngan anak sulung aku ni kan. Harap2nya biarlah sampai bila2 pun dia minat nak folo aku solat jemaah camtu.

Jumaat, 22 Julai 2011

Hari Mengecat Tembok Opis...

Pagi Jumaat kali ni nampak cam mendung keliling. Lepas aku drop Lin kat Bangsar tadi pun dah ada titik-titik ujan jatuh atas winskrin kete aku. Kalo ikut jadual, harini ada gotong royong mengecat tembok pagar opis aku yang dah bertahun tak dicat tu. berkat keikhlasan hati masing2 warga opis aku, akhirnya jam 10.00 pagi matahari pun memancarkan sinar yang ala-ala manja gitu. Alamak!! Cat abesh la pulak. Jiji pun kasik halo sama itu supplier ndan 1/2 jam kendian 6 tong lagik cat sampai. Dak2 ni dah dok bertedyh bawah pokok kt depan pondok Lan Jaga, men burung kakak tue sapa tah tu. Kasik halo satu kalik, semua ON balik sampailah jam 12.45pm dan semua keje2 tu pun siap. Selepas berusaha berhempas pulas selama setengah hari, maka siaplah kerja-kerja mengecat lapisan undercoat putih versi Bersey 1.0 kami..hahah!
epas Jumaat, nyambung pojek Durian 1.0 plak la ngan dak2 ni. Mana yg tak makan doyan semua makan buah2an mesia lain cam mata kucing, manggis, mutan dll yang dak Linda ngan Angah Fiza beli time lunch tadik. Basically, keja2 mengecat ni lom siap lagik geng! Ni baru versi 1.0. Minggu depan kita buat lak versi 2.0 untuk mengecat wajah sebonar tembok opis aku yang khabarnya bakal disaluti kaler yang "vivid' cam yang aku nak. Enterprono tanye Melaon nak kaler apo..tapi kaler yang Melaon nak tu dah rupe cam kaler tembok balai polis Bt Caves jek. So, dengan sesuka hati aku..aku dah pun pilih kaler yang "lebey menareyk" (sori Che Farhana, Pak Nit pinjam ko nyer spelling nak kasik bunyik stailo skek) ngan persetujuan Mr. Enterprono tu. Eh!! Korang kenal ke sapa Mr Enterprono tu? Kalo korang nak kenai, nanti aku citer dalam entri2 aku yang akan datang.
L

Credit to all my beloved fellow crew - Jiji, Linda, Angah Fiza, Mat, Ipin, Syed and seluruh warga suku sakat PSTP Malaya yang menjayakan sesi Berseh 1.0 tadi.

Rabu, 20 Julai 2011

Alhamdulillah

Lega rasanya bila Cami dah sihat balik dah. Cuma selera makan dia yang masih belum berapa ok dan aku harap dalam sehari dua ni selera makan dia datang balik cam selalu. Petang semalam dia dah mula makan bubur nasik yang Tok Ayah belikan kat bawah tu. Petang separuh, malam lagi separuh mangkuk. Dada pun dah takde bunyi dah, cuma hidung je ada bunyi cam sempit sikit. Mungkin hidung dia berbunyi sebab mukus dalam lubang hidung kering kena aircond. insyaAllah sehari dua lagik he'll fully recovered dan bolehlah Cami ikut abah jalan-jalan naik motor keliling DC petang2 yek! 

Selasa, 19 Julai 2011

Sekali kan, Cami Kena Bronchiolitis Pulak...


Aduhai, memang la aku sangat2 tak sangka Cami telah dijangkiti fenyaket yang aku sangat2 tak suke ni. Dulu masa dia umur setahun lebih pun dah kena penyakit ni dan akibatnya dia terpaksa duduk kat wad seminggu lebih. Doktor yang rawat dia pada masa tu pun ada bagitau yang penyakit ni akan berulang balik kalau dia terdedah pada kuman, asap rokok dan faktor-faktor lain yang boleh menjadi penyebab kepada penyakit B ni. Puas aku mengelak, last2 kena jugak balik. Tapi sebelum tu, korang tau tak camne penyakit Bronchiolitis tu? Kalau korang lom tau, buleh la aku share kan dengan korang pasal penyakit ni. Maklumat mengenai penyakit ni aku dapat daripada laman web ni : http://kidshealth.org/ dan aku paste ringkasan artikel yang aku baca mengenai penyakit ni untuk rujukan korang kalau anak korang terkena penyakit ni.

About Bronchiolitis

Bronchiolitis is a common illness of the respiratory tract caused by an infection that affects the tiny airways, called the bronchioles, that lead to the lungs. As these airways become inflamed, they swell and fill with mucus, making breathing difficult.

bronchiolitis400

Bronchiolitis:
•most often affects infants and young children because their small airways can become blocked more easily than those of older kids or adults

•typically occurs during the first 2 years of life, with peak occurrence at about 3 to 6 months of age

•is more common in males, children who have not been breastfed, and those who live in crowded conditions

Day-care attendance and exposure to cigarette smoke also can increase the likelihood that an infant will develop bronchiolitis.

Although it's often a mild illness, some infants are at risk for a more severe disease that requires hospitalization. Conditions that increase the risk of severe bronchiolitis include prematurity, prior chronic heart or lung disease, and a weakened immune system due to illness or medications.

Kids who have had bronchiolitis may be more likely to develop asthma later in life, but it's unclear whether the illness causes or triggers asthma, or whether children who eventually develop asthma were simply more prone to developing bronchiolitis as infants. Studies are being done to clarify the relationship between bronchiolitis and the later development of asthma.

Bronchiolitis is usually caused by a viral infection, most commonly respiratory syncytial virus (RSV). RSV infections are responsible for more than half of all cases of bronchiolitis and are most widespread in the winter and early spring. Other viruses associated with bronchiolitis include rhinovirus, influenza (flu), and human metapneumovirus.

Signs and Symptoms

The first symptoms of bronchiolitis are usually the same as those of a common cold:
  • stuffiness
  • runny nose
  • mild cough
  • mild fever

These symptoms last a day or two and are followed by worsening of the cough and wheezing (high-pitched whistling noises when exhaling).
Sometimes more severe respiratory difficulties gradually develop, marked by:
  • rapid, shallow breathing
  • a rapid heartbeat
  • drawing in of the neck and chest with each breath, known as retractionsflaring of the nostrilsirritability, with difficulty sleeping and signs of fatigue or lethargy. The child may also have a poor appetite and not feed well or become dehydrated. Vomiting after coughing may occur as well. Less commonly, babies, especially those born prematurely, may have episodes where they briefly stop breathing (this is called apnea) before developing other symptoms.
In severe cases, symptoms may worsen quickly. A child with severe bronchiolitis may get fatigued from the work of breathing and have poor air movement in and out of the lungs due to the clogging of the small airways. The skin can turn blue (called cyanosis), which is especially noticeable in the lips and fingernails. The child also can become dehydrated from working harder to breathe, vomiting, and taking in less during feedings.
Contagiousness

The infections that cause bronchiolitis are contagious. The germs can spread in tiny drops of fluid from an infected person's nose and mouth, which may become airborne via sneezes, coughs, or laughs, and also can end up on things the person has touched, such as used tissues or toys.
Infants in child-care centers have a higher risk of contracting an infection that may lead to bronchiolitis because they're in close contact with lots of other young children.
Prevention

The best way to prevent the spread of viruses that can cause bronchiolitis is frequent hand washing. It may help to keep infants away from others who have colds or coughs. Babies who are exposed to cigarette smoke are more likely to develop more severe bronchiolitis compared with those from smoke-free homes. Therefore, it's important to avoid exposing children to cigarette smoke.
Although a vaccine for bronchiolitis has not yet been developed, a medication can be given to lessen the severity of the disease. It contains antibodies to RSV and is injected monthly during peak RSV season. The medication is recommended only for infants at high risk of severe disease, such as those born very prematurely or those with chronic lung or heart disease.
Incubation

The incubation period (the time between infection and the onset of symptoms) ranges from several days to a week, depending on the infection causing the bronchiolitis.
Duration

Cases of bronchiolitis typically last about 12 days, but kids with severe cases can cough for weeks. The illness generally peaks on about the second to third day after the child starts coughing and having difficulty breathing and then gradually resolves.
Professional Treatment

Fortunately, most cases of bronchiolitis are mild and require no specific professional treatment. Antibiotics aren't useful because bronchiolitis is caused by a viral infection, and antibiotics are only effective against bacterial infections. Medication may sometimes be given to help open a child's airways.
Infants who have trouble breathing, are dehydrated, or appear fatigued should always be evaluated by a doctor. Those who are moderately or severely ill may need to be hospitalized, watched closely, and given fluids and humidified oxygen. Rarely, in very severe cases, some babies are placed on respirators to help them breathe until they start to get better.
Home Treatment

The best treatment for most kids is time to recover and plenty of fluids. Making sure a child drinks enough fluids can be a tricky task, however, because infants with bronchiolitis may not feel like drinking. They should be offered fluids in small amounts at more frequent intervals than usual.
Indoor air, especially during winter, can dry out airways and make the mucus stickier. Some parents use a cool-mist vaporizer or humidifier in the child's room to help loosen mucus in the airway and relieve cough and congestion. If you use one, clean it daily with household bleach to prevent mold from building up. Avoid hot-water and steam humidifiers, which can be hazardous and can cause scalding.
To clear nasal congestion, try a bulb syringe and saline (saltwater) nose drops. This can be especially helpful just before feeding and sleeping. Sometimes, keeping the child in a slight upright position may help improve labored breathing. Acetaminophen can be given to reduce fever and make the child more comfortable. Be sure to follow appropriate dosing and interval of medication based on your child’s weight.
When to Call the Doctor

Call your doctor if your child:
  • is breathing quickly, especially if this is accompanied by retractions or wheezing
  • might be dehydrated due to poor appetite or vomiting
  • is sleepier than usual
  • has a high fever
  • has a worsening cough
  • appears fatigued or lethargic

Seek immediate help if you feel your child is having difficulty breathing and the cough, retractions, or wheezing are getting worse, or if his or her lips or fingernails appear blue.

Reviewed by: Yamini Durani, MD

Date reviewed: November 2010







Jumaat, 15 Julai 2011

Ami dan Abah

Salam guys! Di pagi yang agak jerebu ni, rasanya baik aku cuba ceria-ceriakan cuaca  mendung ni. Orait! First and foremost, aku nak cerita sikit introduction pasal femeli aku, since korang pun lom kenal lagik dengan diaorang kan. Wife aku namanya Lin dan aku ada sorang anak lelaki yang kitaorang namakan Cami. InsyaAllah, kalo ada rezeki nanti ujung tahun aku dapatlah sorang lagik baby. For da time being, Cami lah the only son yang kami ada. Kitaorang tinggal di salah sebuah daerah di negeri Selangor ni dan macam biasalah, trend skang ni orang suke dok jauh2 dari tempat keje kan. Kitaorang berasal dari negeri yang berlainan, tapi apa ada hal kan.. faktor jarak bukannya penghalang dalam zaman serba canggey neh...kan? Hobi kitaorang kalo ada masa lapang is melepak sama2, gi jenjalan, vacation kat mana2 tempat yang kami belum pernah pergi dan not to forget main gitar sesama. Kalau dah tak tau sangat mana nak pegi dan nak buat apa, kitaorang balik kampung je la. Hahah!

Mesti korang terpikir apa kaitan gambar gitar dan ukulele kat sebelah ni ngan cerita aku ni. Actually, (tu penanda wacana yg selalu meneje kt tmpt keje aku sebut) Cami la yang susun gitar ngan ukulele tu camtu. Dia kata ukulele tu dia and gitar sebelah tu aku la. Sebenarnya memang aku belikan dia ukulele tu sebab dia selalu seret gitar aku sampai calar balar satu badan. Aku dah siap belikan dia kibod and dia tanak main pun. Aku rasa dia lebih minat ngan alat muzik bertali cam gitar, ukulele, gambus, biola etc.. agaknya sebab dipetik greng3x je dah bebunyi kan.. kibod nak kena tekan button on dulu, pastu banyak pulak key yang nak kene tekan baru bebunyik. apa-apa je la kan..hahah! Setakat ni, semua alat muzik yang di atas tu semua dia suke main. Ok la tu Cami, nanti Cami dah besar sikit abah hantar Cami gi kelas muzik ye sayang... heheh :-D



Isnin, 11 Julai 2011

Kaedah menghensemkan Windows XP anda

Guys, I came across this website and i think it might be useful untuk korang menghensemkan desktop Windows XP korang supaya kelihatan seperti Windows Vista / Seven. Bagi yang dah pun ada Windows Vista, try install styler ni untuk mencantikkan korang nyer desktop supaya jadik kacak cam Windows Seven. Aku dah cuba dan hasilnya....taratamtam...wow!


Cube korang try lak, bolehkah? Sure boley punyer...very easy. Ce masuk ke dalam URL macam yang tertulih kat atas browser tu ok?

Kalau tak jumpe jugak, cube surf di : http://www.askvg.com/download-sevenvg-black-rtm-theme-for-windows-xp/ untuk akses terus ke lama theme designer berkenaan.

Ok, aku nak balik dah. Kalo ada masa nanti aku akan postkan entry2 yang lain pulak di masa akan datang. Chiawww!! ;-)

Pejam celik, pejam celik dah Isnin balik

Jumaat petang, lepas balik kerja terus aku rush g ambik Lin kat ofis. Maklumlah petang tu aku dah janji dengan mak aku nak balik kampung. Kena pulak kat Internet dan media-media lain dah dihebahkan pasal penutupan jalan untuk perarakan BERSIH 2.0 besok. Aku pun tak kasik can la, sepantas kilat CHARRRGASS heading to the south. On the way nak ke Bangsar tu berderet-deret aku tengok keta dan lori polis bawak macam-macam peralatan untuk roadblox sekitar KL malam ni. Sampai opis Lin, terus amik dia balik dan drop by kat rumah Mak Tok untuk amik Cami plak. Masuk NPE, then proceed to North South Expressway turun ke Sg Besi. Sampai je kat tol Sg Besi, punye la berderet keta nak masuk KL dengan beberapa booth sekatan polis. Ikut punye ikut adalah dalam 20 km dia punye traffic jam. Aduhai, pukul berapa la agaknya diaorang sampai kt rumah malam tu kan? Aku yg heading to south ni sampai rumah mak kol 9 malam. Alhamdulillah, omak aku dah larat berjalan sikit-sikit. Cuma batuk je yang belum ok lagi. Untuk tu, aku dah pun pakat dengan Lin untuk pergi klinik dan belikan mak ubat batuk macam jenis yang dia makan tu. Sabtu pagi kitaorang bergotong royong BERSIHkan rumah omak. Aku basuh semua kain baju mak yang belum berbasuh, aku vakum dan mop lantai mana yang berhabuk dan jemur apa yang patut aku jemur. Alhamdulillah, ni je la antara cara yang boleh aku buat untuk balas jasa mak aku.

Petang, lepas solat zuhor aku bertiga beranak gi jenjalan ke Tampin. Lamanya aku tak pergi jalan2 cari pasal kt Pokan Tampin ni. On da way nak pegi je dah kene lalu roadblox 2 kali. Pastu sampai sane aku terus g belikan mak barang2 dapur yang dia kirim tadi, pastu pergi klinik untuk tambah ubat batuk dia yang dah abis tu. Pastu aku lari jap g gunting rambut kat salun febret kitaorang taim bujang2 dulu. Tak sangka nyonya tu masih ingat lagi kat kitaorang. Siap tanye aku dah bape orang anak etc2. Terharu beb. OTW balik singgah kedai perabot belikan mak day bed. At least, time tengok2 TV tu senang la mak nak bangkit rather than mak just baring atas sofa je kan.. ateh n anak beranak balik malam Sabtu lepas abis kenduri kt rumah dia..heheh! nanti dapat la Cami main ngan kakak2 n abang kesayangan dia tu..heheh!

Skejap je dah petang ahad and it's time to pack our bags! Rasa macam baru je semalam balik kampung. Tak puas lagik aku sembang ngan omak. Tapi aku dah lega sikit coz dia pun dah beransur pulih dari sakitnya tu. Hopefully supplement Kordel's yang aku belikan petang semalam tu akan lebih meringankan lagik sakit2 sendi omak supaya dia boleh move faster bila diperlukan. Ok mak, nanti bila dah lapang2 sikit kitaorang balik lagi...n aku harap omak akan lebih sihat dan cergas balik bila time aku balik nanti...InsyaAllah.

Khamis, 7 Julai 2011

Pagi yang terang

Pagi Khamis yang indah dan ceria. Sungguh mendamaikan udara pagi ni. Aku terjaga seawal jam 5 pagi dan takleh tido balik. Pak Nit Jr sedang lena diulit mimpi. Sure dia puashati dapat cakap dengan Adik Angah dia malam tadi dan dapat tengok abah perform live lagu fevret dia malam tadi (tapi bukan La Bodega punyer version, our bedrum version jek + de capo). Ibu lak dah start ketung ketang kat bilik sebelah menyiapkan apa2 yang patut untuk gi kerja satgi. Capai towel, pulas shower n bersiram. Pack n go to werk la geng! Aku teruskan rutin biasa terjah NKVE, heading to Bangsar dan swing balik thru Jln Sentul untuk ke opis aku. Sampai opis - wow! baru kol 7.41 pagi. Awal beb aku hari ni. Seb baik gak la belum ada roadblock lagik kat tol Jalan Duta tu. Kalo tak memang merah la punch kad aku pagi ni. As usual, masuk opis jek dan ada menda-menda yg ditinggalkan dalam tray. Maklumlah, hari ni turn boss aku gi Melaka jumpa bini muda dia kan..hahahahaaa - KK!! 8.30 pagi, Zam Tupai call aku dan as usual kalo ngan Zam Tupai mmg takde citer lain la. Sure citer pasal anak2 bini la. Mesti korang nak tau kan siapa ini Zam Tupai kan. Zam ni memang dah lama jadik kawan baik aku sejak dari campus lagik. Join navy pun sekali ngan dia, rempit skali ngan dia, ngorat pun skali ,alamakk!) Memang banyak la kenangan aku ngan ko Zam. Rupanya dia baru dipinjamkan ke Sabah state govt (naik pangkat la tu Zam Tupai...Alhamdulillah) selama 3 tahun. Jangan ko bukak lagik satu cawangan kt Likas dah la Zam. Ko nyer taste aku tau sangat dah..haha! (KZ jgn marah naa...Pak Nit gurau je).

Ok, will update u guys dengan macam2 kisah menarik lagi sepanjang hari. Nak clearkan tray aku tu dulu. Kang bunyik si KK tu kang...enterprono marah. Ngeh3x. Get back to werk geng!

Rabu, 6 Julai 2011

Permulaan yang baru

New year, new beginning, new attitude and new me! Itulah perkataan yang dah lebih setengah tahun ada dalam fikiran aku. Terlalu sibuk sangat dengan kerja dan aktiviti harian membuatkan aku tak sempat untuk menjengah ke blog yang dah berusia 4 tahun ni. Last wik barulah aku berpeluang untuk mengemaskan dan menyapu bersih segala yang ada dalam kamar ilham ni. Mungkin ramai di antara korang yang dah tak folo aku punye blog ni. Jadi aku rasa, ada baiknya kalau aku mulakan balik edisi blog aku ni supaya lebih fresh dari ladang... hahah!

Kalo nak tau siapa aku, aku adalah aku seperti yang tertera kat gambo di sebelah ni. Anak-anak buah panggil aku Pak Nit jek. Asal dari negori yg paling banyak jumlahnya di Malaysia. Yang moncong panjang tu aku ler tu (thanks to my fellow frens dan tukang buat kad besday - Angah Pija) for dad adorable besday kad. Korang memang best! Kalo citer pasal bekgraun, aku sekolah dan dok hostel dari umo 13 sampai la grad dari U dulu umo 24 tahun. Masa kat U aku amik kos biase2 je dan skang pun bekerja dalam bidang yang aku amik tu.

Masa lapang, aku suke reading, main muzik, mendengar muzik, nonton tivi, surf internet, layan my lil Cami & Ibu Lin, balik kampung dan macam2 lagi la xtvt yang mendatangkan paedah kat diri aku. Satu lagik ketaksuban yang aku ada skang is my gim set - treadmill, beskal n I-So. Dah lama jugak aku tak berkesempatan nak mengerjakan menda-menda ni sebab terlalu banyak xtvt sampingan yang sedang aku buat. Maybe malam ni ada masa untuk aku kerjakan balik "mereka" ni.... hahah!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers