Jumaat, 22 Julai 2011

Hari Mengecat Tembok Opis...

Pagi Jumaat kali ni nampak cam mendung keliling. Lepas aku drop Lin kat Bangsar tadi pun dah ada titik-titik ujan jatuh atas winskrin kete aku. Kalo ikut jadual, harini ada gotong royong mengecat tembok pagar opis aku yang dah bertahun tak dicat tu. berkat keikhlasan hati masing2 warga opis aku, akhirnya jam 10.00 pagi matahari pun memancarkan sinar yang ala-ala manja gitu. Alamak!! Cat abesh la pulak. Jiji pun kasik halo sama itu supplier ndan 1/2 jam kendian 6 tong lagik cat sampai. Dak2 ni dah dok bertedyh bawah pokok kt depan pondok Lan Jaga, men burung kakak tue sapa tah tu. Kasik halo satu kalik, semua ON balik sampailah jam 12.45pm dan semua keje2 tu pun siap. Selepas berusaha berhempas pulas selama setengah hari, maka siaplah kerja-kerja mengecat lapisan undercoat putih versi Bersey 1.0 kami..hahah!
epas Jumaat, nyambung pojek Durian 1.0 plak la ngan dak2 ni. Mana yg tak makan doyan semua makan buah2an mesia lain cam mata kucing, manggis, mutan dll yang dak Linda ngan Angah Fiza beli time lunch tadik. Basically, keja2 mengecat ni lom siap lagik geng! Ni baru versi 1.0. Minggu depan kita buat lak versi 2.0 untuk mengecat wajah sebonar tembok opis aku yang khabarnya bakal disaluti kaler yang "vivid' cam yang aku nak. Enterprono tanye Melaon nak kaler apo..tapi kaler yang Melaon nak tu dah rupe cam kaler tembok balai polis Bt Caves jek. So, dengan sesuka hati aku..aku dah pun pilih kaler yang "lebey menareyk" (sori Che Farhana, Pak Nit pinjam ko nyer spelling nak kasik bunyik stailo skek) ngan persetujuan Mr. Enterprono tu. Eh!! Korang kenal ke sapa Mr Enterprono tu? Kalo korang nak kenai, nanti aku citer dalam entri2 aku yang akan datang.
L

Credit to all my beloved fellow crew - Jiji, Linda, Angah Fiza, Mat, Ipin, Syed and seluruh warga suku sakat PSTP Malaya yang menjayakan sesi Berseh 1.0 tadi.

Rabu, 20 Julai 2011

Alhamdulillah

Lega rasanya bila Cami dah sihat balik dah. Cuma selera makan dia yang masih belum berapa ok dan aku harap dalam sehari dua ni selera makan dia datang balik cam selalu. Petang semalam dia dah mula makan bubur nasik yang Tok Ayah belikan kat bawah tu. Petang separuh, malam lagi separuh mangkuk. Dada pun dah takde bunyi dah, cuma hidung je ada bunyi cam sempit sikit. Mungkin hidung dia berbunyi sebab mukus dalam lubang hidung kering kena aircond. insyaAllah sehari dua lagik he'll fully recovered dan bolehlah Cami ikut abah jalan-jalan naik motor keliling DC petang2 yek! 

Selasa, 19 Julai 2011

Sekali kan, Cami Kena Bronchiolitis Pulak...


Aduhai, memang la aku sangat2 tak sangka Cami telah dijangkiti fenyaket yang aku sangat2 tak suke ni. Dulu masa dia umur setahun lebih pun dah kena penyakit ni dan akibatnya dia terpaksa duduk kat wad seminggu lebih. Doktor yang rawat dia pada masa tu pun ada bagitau yang penyakit ni akan berulang balik kalau dia terdedah pada kuman, asap rokok dan faktor-faktor lain yang boleh menjadi penyebab kepada penyakit B ni. Puas aku mengelak, last2 kena jugak balik. Tapi sebelum tu, korang tau tak camne penyakit Bronchiolitis tu? Kalau korang lom tau, buleh la aku share kan dengan korang pasal penyakit ni. Maklumat mengenai penyakit ni aku dapat daripada laman web ni : http://kidshealth.org/ dan aku paste ringkasan artikel yang aku baca mengenai penyakit ni untuk rujukan korang kalau anak korang terkena penyakit ni.

About Bronchiolitis

Bronchiolitis is a common illness of the respiratory tract caused by an infection that affects the tiny airways, called the bronchioles, that lead to the lungs. As these airways become inflamed, they swell and fill with mucus, making breathing difficult.

bronchiolitis400

Bronchiolitis:
•most often affects infants and young children because their small airways can become blocked more easily than those of older kids or adults

•typically occurs during the first 2 years of life, with peak occurrence at about 3 to 6 months of age

•is more common in males, children who have not been breastfed, and those who live in crowded conditions

Day-care attendance and exposure to cigarette smoke also can increase the likelihood that an infant will develop bronchiolitis.

Although it's often a mild illness, some infants are at risk for a more severe disease that requires hospitalization. Conditions that increase the risk of severe bronchiolitis include prematurity, prior chronic heart or lung disease, and a weakened immune system due to illness or medications.

Kids who have had bronchiolitis may be more likely to develop asthma later in life, but it's unclear whether the illness causes or triggers asthma, or whether children who eventually develop asthma were simply more prone to developing bronchiolitis as infants. Studies are being done to clarify the relationship between bronchiolitis and the later development of asthma.

Bronchiolitis is usually caused by a viral infection, most commonly respiratory syncytial virus (RSV). RSV infections are responsible for more than half of all cases of bronchiolitis and are most widespread in the winter and early spring. Other viruses associated with bronchiolitis include rhinovirus, influenza (flu), and human metapneumovirus.

Signs and Symptoms

The first symptoms of bronchiolitis are usually the same as those of a common cold:
  • stuffiness
  • runny nose
  • mild cough
  • mild fever

These symptoms last a day or two and are followed by worsening of the cough and wheezing (high-pitched whistling noises when exhaling).
Sometimes more severe respiratory difficulties gradually develop, marked by:
  • rapid, shallow breathing
  • a rapid heartbeat
  • drawing in of the neck and chest with each breath, known as retractionsflaring of the nostrilsirritability, with difficulty sleeping and signs of fatigue or lethargy. The child may also have a poor appetite and not feed well or become dehydrated. Vomiting after coughing may occur as well. Less commonly, babies, especially those born prematurely, may have episodes where they briefly stop breathing (this is called apnea) before developing other symptoms.
In severe cases, symptoms may worsen quickly. A child with severe bronchiolitis may get fatigued from the work of breathing and have poor air movement in and out of the lungs due to the clogging of the small airways. The skin can turn blue (called cyanosis), which is especially noticeable in the lips and fingernails. The child also can become dehydrated from working harder to breathe, vomiting, and taking in less during feedings.
Contagiousness

The infections that cause bronchiolitis are contagious. The germs can spread in tiny drops of fluid from an infected person's nose and mouth, which may become airborne via sneezes, coughs, or laughs, and also can end up on things the person has touched, such as used tissues or toys.
Infants in child-care centers have a higher risk of contracting an infection that may lead to bronchiolitis because they're in close contact with lots of other young children.
Prevention

The best way to prevent the spread of viruses that can cause bronchiolitis is frequent hand washing. It may help to keep infants away from others who have colds or coughs. Babies who are exposed to cigarette smoke are more likely to develop more severe bronchiolitis compared with those from smoke-free homes. Therefore, it's important to avoid exposing children to cigarette smoke.
Although a vaccine for bronchiolitis has not yet been developed, a medication can be given to lessen the severity of the disease. It contains antibodies to RSV and is injected monthly during peak RSV season. The medication is recommended only for infants at high risk of severe disease, such as those born very prematurely or those with chronic lung or heart disease.
Incubation

The incubation period (the time between infection and the onset of symptoms) ranges from several days to a week, depending on the infection causing the bronchiolitis.
Duration

Cases of bronchiolitis typically last about 12 days, but kids with severe cases can cough for weeks. The illness generally peaks on about the second to third day after the child starts coughing and having difficulty breathing and then gradually resolves.
Professional Treatment

Fortunately, most cases of bronchiolitis are mild and require no specific professional treatment. Antibiotics aren't useful because bronchiolitis is caused by a viral infection, and antibiotics are only effective against bacterial infections. Medication may sometimes be given to help open a child's airways.
Infants who have trouble breathing, are dehydrated, or appear fatigued should always be evaluated by a doctor. Those who are moderately or severely ill may need to be hospitalized, watched closely, and given fluids and humidified oxygen. Rarely, in very severe cases, some babies are placed on respirators to help them breathe until they start to get better.
Home Treatment

The best treatment for most kids is time to recover and plenty of fluids. Making sure a child drinks enough fluids can be a tricky task, however, because infants with bronchiolitis may not feel like drinking. They should be offered fluids in small amounts at more frequent intervals than usual.
Indoor air, especially during winter, can dry out airways and make the mucus stickier. Some parents use a cool-mist vaporizer or humidifier in the child's room to help loosen mucus in the airway and relieve cough and congestion. If you use one, clean it daily with household bleach to prevent mold from building up. Avoid hot-water and steam humidifiers, which can be hazardous and can cause scalding.
To clear nasal congestion, try a bulb syringe and saline (saltwater) nose drops. This can be especially helpful just before feeding and sleeping. Sometimes, keeping the child in a slight upright position may help improve labored breathing. Acetaminophen can be given to reduce fever and make the child more comfortable. Be sure to follow appropriate dosing and interval of medication based on your child’s weight.
When to Call the Doctor

Call your doctor if your child:
  • is breathing quickly, especially if this is accompanied by retractions or wheezing
  • might be dehydrated due to poor appetite or vomiting
  • is sleepier than usual
  • has a high fever
  • has a worsening cough
  • appears fatigued or lethargic

Seek immediate help if you feel your child is having difficulty breathing and the cough, retractions, or wheezing are getting worse, or if his or her lips or fingernails appear blue.

Reviewed by: Yamini Durani, MD

Date reviewed: November 2010







Jumaat, 15 Julai 2011

Ami dan Abah

Salam guys! Di pagi yang agak jerebu ni, rasanya baik aku cuba ceria-ceriakan cuaca  mendung ni. Orait! First and foremost, aku nak cerita sikit introduction pasal femeli aku, since korang pun lom kenal lagik dengan diaorang kan. Wife aku namanya Lin dan aku ada sorang anak lelaki yang kitaorang namakan Cami. InsyaAllah, kalo ada rezeki nanti ujung tahun aku dapatlah sorang lagik baby. For da time being, Cami lah the only son yang kami ada. Kitaorang tinggal di salah sebuah daerah di negeri Selangor ni dan macam biasalah, trend skang ni orang suke dok jauh2 dari tempat keje kan. Kitaorang berasal dari negeri yang berlainan, tapi apa ada hal kan.. faktor jarak bukannya penghalang dalam zaman serba canggey neh...kan? Hobi kitaorang kalo ada masa lapang is melepak sama2, gi jenjalan, vacation kat mana2 tempat yang kami belum pernah pergi dan not to forget main gitar sesama. Kalau dah tak tau sangat mana nak pegi dan nak buat apa, kitaorang balik kampung je la. Hahah!

Mesti korang terpikir apa kaitan gambar gitar dan ukulele kat sebelah ni ngan cerita aku ni. Actually, (tu penanda wacana yg selalu meneje kt tmpt keje aku sebut) Cami la yang susun gitar ngan ukulele tu camtu. Dia kata ukulele tu dia and gitar sebelah tu aku la. Sebenarnya memang aku belikan dia ukulele tu sebab dia selalu seret gitar aku sampai calar balar satu badan. Aku dah siap belikan dia kibod and dia tanak main pun. Aku rasa dia lebih minat ngan alat muzik bertali cam gitar, ukulele, gambus, biola etc.. agaknya sebab dipetik greng3x je dah bebunyi kan.. kibod nak kena tekan button on dulu, pastu banyak pulak key yang nak kene tekan baru bebunyik. apa-apa je la kan..hahah! Setakat ni, semua alat muzik yang di atas tu semua dia suke main. Ok la tu Cami, nanti Cami dah besar sikit abah hantar Cami gi kelas muzik ye sayang... heheh :-D



Isnin, 11 Julai 2011

Kaedah menghensemkan Windows XP anda

Guys, I came across this website and i think it might be useful untuk korang menghensemkan desktop Windows XP korang supaya kelihatan seperti Windows Vista / Seven. Bagi yang dah pun ada Windows Vista, try install styler ni untuk mencantikkan korang nyer desktop supaya jadik kacak cam Windows Seven. Aku dah cuba dan hasilnya....taratamtam...wow!


Cube korang try lak, bolehkah? Sure boley punyer...very easy. Ce masuk ke dalam URL macam yang tertulih kat atas browser tu ok?

Kalau tak jumpe jugak, cube surf di : http://www.askvg.com/download-sevenvg-black-rtm-theme-for-windows-xp/ untuk akses terus ke lama theme designer berkenaan.

Ok, aku nak balik dah. Kalo ada masa nanti aku akan postkan entry2 yang lain pulak di masa akan datang. Chiawww!! ;-)

Pejam celik, pejam celik dah Isnin balik

Jumaat petang, lepas balik kerja terus aku rush g ambik Lin kat ofis. Maklumlah petang tu aku dah janji dengan mak aku nak balik kampung. Kena pulak kat Internet dan media-media lain dah dihebahkan pasal penutupan jalan untuk perarakan BERSIH 2.0 besok. Aku pun tak kasik can la, sepantas kilat CHARRRGASS heading to the south. On the way nak ke Bangsar tu berderet-deret aku tengok keta dan lori polis bawak macam-macam peralatan untuk roadblox sekitar KL malam ni. Sampai opis Lin, terus amik dia balik dan drop by kat rumah Mak Tok untuk amik Cami plak. Masuk NPE, then proceed to North South Expressway turun ke Sg Besi. Sampai je kat tol Sg Besi, punye la berderet keta nak masuk KL dengan beberapa booth sekatan polis. Ikut punye ikut adalah dalam 20 km dia punye traffic jam. Aduhai, pukul berapa la agaknya diaorang sampai kt rumah malam tu kan? Aku yg heading to south ni sampai rumah mak kol 9 malam. Alhamdulillah, omak aku dah larat berjalan sikit-sikit. Cuma batuk je yang belum ok lagi. Untuk tu, aku dah pun pakat dengan Lin untuk pergi klinik dan belikan mak ubat batuk macam jenis yang dia makan tu. Sabtu pagi kitaorang bergotong royong BERSIHkan rumah omak. Aku basuh semua kain baju mak yang belum berbasuh, aku vakum dan mop lantai mana yang berhabuk dan jemur apa yang patut aku jemur. Alhamdulillah, ni je la antara cara yang boleh aku buat untuk balas jasa mak aku.

Petang, lepas solat zuhor aku bertiga beranak gi jenjalan ke Tampin. Lamanya aku tak pergi jalan2 cari pasal kt Pokan Tampin ni. On da way nak pegi je dah kene lalu roadblox 2 kali. Pastu sampai sane aku terus g belikan mak barang2 dapur yang dia kirim tadi, pastu pergi klinik untuk tambah ubat batuk dia yang dah abis tu. Pastu aku lari jap g gunting rambut kat salun febret kitaorang taim bujang2 dulu. Tak sangka nyonya tu masih ingat lagi kat kitaorang. Siap tanye aku dah bape orang anak etc2. Terharu beb. OTW balik singgah kedai perabot belikan mak day bed. At least, time tengok2 TV tu senang la mak nak bangkit rather than mak just baring atas sofa je kan.. ateh n anak beranak balik malam Sabtu lepas abis kenduri kt rumah dia..heheh! nanti dapat la Cami main ngan kakak2 n abang kesayangan dia tu..heheh!

Skejap je dah petang ahad and it's time to pack our bags! Rasa macam baru je semalam balik kampung. Tak puas lagik aku sembang ngan omak. Tapi aku dah lega sikit coz dia pun dah beransur pulih dari sakitnya tu. Hopefully supplement Kordel's yang aku belikan petang semalam tu akan lebih meringankan lagik sakit2 sendi omak supaya dia boleh move faster bila diperlukan. Ok mak, nanti bila dah lapang2 sikit kitaorang balik lagi...n aku harap omak akan lebih sihat dan cergas balik bila time aku balik nanti...InsyaAllah.

Khamis, 7 Julai 2011

Pagi yang terang

Pagi Khamis yang indah dan ceria. Sungguh mendamaikan udara pagi ni. Aku terjaga seawal jam 5 pagi dan takleh tido balik. Pak Nit Jr sedang lena diulit mimpi. Sure dia puashati dapat cakap dengan Adik Angah dia malam tadi dan dapat tengok abah perform live lagu fevret dia malam tadi (tapi bukan La Bodega punyer version, our bedrum version jek + de capo). Ibu lak dah start ketung ketang kat bilik sebelah menyiapkan apa2 yang patut untuk gi kerja satgi. Capai towel, pulas shower n bersiram. Pack n go to werk la geng! Aku teruskan rutin biasa terjah NKVE, heading to Bangsar dan swing balik thru Jln Sentul untuk ke opis aku. Sampai opis - wow! baru kol 7.41 pagi. Awal beb aku hari ni. Seb baik gak la belum ada roadblock lagik kat tol Jalan Duta tu. Kalo tak memang merah la punch kad aku pagi ni. As usual, masuk opis jek dan ada menda-menda yg ditinggalkan dalam tray. Maklumlah, hari ni turn boss aku gi Melaka jumpa bini muda dia kan..hahahahaaa - KK!! 8.30 pagi, Zam Tupai call aku dan as usual kalo ngan Zam Tupai mmg takde citer lain la. Sure citer pasal anak2 bini la. Mesti korang nak tau kan siapa ini Zam Tupai kan. Zam ni memang dah lama jadik kawan baik aku sejak dari campus lagik. Join navy pun sekali ngan dia, rempit skali ngan dia, ngorat pun skali ,alamakk!) Memang banyak la kenangan aku ngan ko Zam. Rupanya dia baru dipinjamkan ke Sabah state govt (naik pangkat la tu Zam Tupai...Alhamdulillah) selama 3 tahun. Jangan ko bukak lagik satu cawangan kt Likas dah la Zam. Ko nyer taste aku tau sangat dah..haha! (KZ jgn marah naa...Pak Nit gurau je).

Ok, will update u guys dengan macam2 kisah menarik lagi sepanjang hari. Nak clearkan tray aku tu dulu. Kang bunyik si KK tu kang...enterprono marah. Ngeh3x. Get back to werk geng!

Rabu, 6 Julai 2011

Permulaan yang baru

New year, new beginning, new attitude and new me! Itulah perkataan yang dah lebih setengah tahun ada dalam fikiran aku. Terlalu sibuk sangat dengan kerja dan aktiviti harian membuatkan aku tak sempat untuk menjengah ke blog yang dah berusia 4 tahun ni. Last wik barulah aku berpeluang untuk mengemaskan dan menyapu bersih segala yang ada dalam kamar ilham ni. Mungkin ramai di antara korang yang dah tak folo aku punye blog ni. Jadi aku rasa, ada baiknya kalau aku mulakan balik edisi blog aku ni supaya lebih fresh dari ladang... hahah!

Kalo nak tau siapa aku, aku adalah aku seperti yang tertera kat gambo di sebelah ni. Anak-anak buah panggil aku Pak Nit jek. Asal dari negori yg paling banyak jumlahnya di Malaysia. Yang moncong panjang tu aku ler tu (thanks to my fellow frens dan tukang buat kad besday - Angah Pija) for dad adorable besday kad. Korang memang best! Kalo citer pasal bekgraun, aku sekolah dan dok hostel dari umo 13 sampai la grad dari U dulu umo 24 tahun. Masa kat U aku amik kos biase2 je dan skang pun bekerja dalam bidang yang aku amik tu.

Masa lapang, aku suke reading, main muzik, mendengar muzik, nonton tivi, surf internet, layan my lil Cami & Ibu Lin, balik kampung dan macam2 lagi la xtvt yang mendatangkan paedah kat diri aku. Satu lagik ketaksuban yang aku ada skang is my gim set - treadmill, beskal n I-So. Dah lama jugak aku tak berkesempatan nak mengerjakan menda-menda ni sebab terlalu banyak xtvt sampingan yang sedang aku buat. Maybe malam ni ada masa untuk aku kerjakan balik "mereka" ni.... hahah!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers