Isnin, 19 September 2011

Salam Lebaran...

Takde satu perkataan di donia ni yang boleh menggambarkan kegembiraan sorang abah selain daripada senyum meleret sepanjang hari bile mendengar anak sendiri ucapkan - "Selamat Hari Raye Abah". Tahun ketiga beraya dengan Cami dan itulah hadiah hari raya yang paling best dalam hidup aku. Ko bagilah aku sekarung emas pun takleh gembirakan aku cam pagi raye hari tu.

Lambat sikit aku bubuh entri ni dalam blog sebab sibuk sikit dengan program terbuka sana sini dan boleh dikatakan setiap wikenku penuh dengan pogrem open haus. Tahun ni turn aku beraya kat kampung aku. Alhamdulillah, selepas kitaorang recovered dari demam2 kitaorang hari tu sempat gi lari soping2 baju raya dalam tempoh setengah hari on da last Saturday sebelum raye tu. Ahad pagi lari balik kampung dan aktiviti mengemas rumah mak pun bermula. Tengahari sikit, adik beradik aku yang lain pun sampai dan kitaorang start la mengemas dan menghias rumah mak aku. Seb baik la ateh dah siap gantung langsir dan kemas sikit2.


Abg Teh tgh bakar lemang
 And then, Isnin as usual a day before raya aktiviti membakar lemang ngan Abg Teh pun berjalan. Punya la cuaca pun tak berapa baguih as time tu tengah jerebu dan ada hujan rintik2 sikit. So, xtvt bakar lemang tertunda sampai kol sablas lebey, then baru api hidup dan buleh membakar deretan lomang yang dah menunggu. Syukur jugak, sopanjang mombakar lomang tu cuaca pun ok dan tak hujan lak der.. dalam kol 2 stengah lomang pun masak. Looks like lomang tahun ni cam cantek sikit dan tidak hangus / berkerak. Thanks to Abg Teh for the delicious lomang dan rasanya next year leh cuba lagik masak lomang style tu. Congrates jugak, kesemua lomang tu abes pada hari raye kedua tu. Fuh, camni gayo eh nest year buek 30 batang la nih..heheh (ada bran..?).

1st raye, cam biase lepas solat sunat Aidilfitri aku singgah ziarah Abah's Place dan jugak cucu, menantu n mak mertua dia. Sedekahkan Al-Fatihah dan tahlil utk derang and then baru aku beraya ngan Omak dan adik beradik lain. Satu hari gi visit rumah sedare mare and petang baru balik rumah...fuhh, ponek kemain doh. Cami kemain seronok lagik gi beraye ngan sepupu2 dia tu. Tak caye korang tengok la gambow dia nehh. Time amik gambo ni songkok kitaorang dah tinggal dalam kete sebab dah tak tahan panas dan puas berpeluh2 sebab dah merata gi berjalan raye. Penat punye pasal, malam tu kol 10.30 dah padam lampu...krohh...krohh... zzzzzZZZZZZZZzzzzzzzzzzZZZZZZzzzz.

2nd day raye, kitaorang tak gi memana. just raya kat sekitar kampung jek. Then, kitaorang pun buat plan utk gi jenjalan raye on 3rd hari raye!

Gi jenjalan ke sekitar Negeri Sembilan dan sempadan Johor. Fuh, satu hari berjalan, macam2 kerepek, kueh, ketupat, nasi impit, kueh samperit masuk lam perut... sampai abis segala tempat yang cantik kitaorang benti berposing. Ni gambo kat sebelah ni kat rumah pakcik aku. Si Cami ngan budak2 ni kalo dah jumpe buayan kompem la nak berbuai. Ni gambo sebelum terkena jem kat Bukit Putus. Satgi aku tunjuk rope si Cami lepas terkena jem yang maha panjang iteww. Mesti korang tertanye2 kat lam ati kan, nape la aku dok kata anak sedara aku punye la ramai, tapi balik2 gambow dak2 ni
jugak yang aku tunjuk. Jawapan iteww adalah - yang lelain tu semua dah besow2 dan dah pun kawen2. Kan aku ni anak yang paling last sekalik..so just
Lepas mengharung jem.. peyut dah lapow
isap jari la dia
wonder how old they are kan. Dak2 ni jek yang kecik2 lagik and for da time being, Cami la dalam senarai cucu uwan yang bongsu skalik. tunggu lahir si angah (adik Cami) sok baru ler ada sorang lagik yang terbongsu..kikik!

3rd syawal pun melabuhkan tirainya and dak2 ni balik rumah uwan n layan bunge api till late.. besok dah kena balik KL dan my turn utk beraya dengan family Mak Tok pun bermula la.. raya kat KL sebenarnya taklah berapa raye sangat coz orang KL semuanya dah plan nak calikbut balik kampung beraya. I can't imagine raye tahun depan seboring raya tahun lepas.. raye kat KL... aduyaii.. heheh ! Nak wat camne kan, dah turn beraya di kota... aku rasa korang yang dak kampung cam aku pun pasti ada pengalaman beraya kat bandar. Kene keje pagi raye, or seminggu beraya kat KL pastu baru leh balik raye kat kampung.. ce korang share citer korang ngan aku supaya kita leh gambarkan suasana semayang raya di celah2 warga asing di pagi Aidilfitri. huhuhuhuu... u know how it feels kan..





Isnin, 5 September 2011

Demam sebelum Aidilfitri

Lebih 2 minggu aku tak bubuh entry dalam blog ni. Reason pertama, minggu terakhir pose tu aku ngan Cami down by da viral fever. Batuk tunggang langgang sampai meleleh2 air liur. Lepas balik iftar @ Darby Park terus batuk2 n Sabtu tu makin worsen. Memang besar betul dugaan nak raye tahun nih. Kemain aku plan nak gi beli baju raye ngan Lin, tp keadaan badan aku memang tak mengizinkan.. Ahad aku dah betul2 tak tahan, bangun tido jek terus aku ajak Lin g klenet. Ko nak g soping hari ni din?? forget it joe. Merangkak aku capai konci kete, terus pulas konci n then sprint g klenet jumpe Doc Noraini. Doc amik temp aku - 40'C dah tu. Doc siap tanye aku - "Do i need to prepare MC for u for tumoro??" Aku dengan heronya kata kat dia yg aku tak perlukan MC tu sebab besok memang aku coti sebab nak gi soping baju raye aku ngan anak bini aku.


Balik je rumah, aku terus check temp Cami. Alhamdulillah, I must get afar from him sebelum dia terjangkit. Masa tu Cami lom kene lagik. Terus aku separatekan tempat tido n as usual, bilik tengah tu ler jadik bilik ward fevret aku kalo demam or kondisi tubuh kurang sihat. As usual, kalo aku demam panas memang aku amik la sebanyak yg mungkin towel & napkin utk aku celup dalam air n lekapkan ke badan aku. Korang just imagine, kol 12 tghari yang paneh banget tu aku boleh menggigil sejuk..gilo ko apo?? Aku tak pedulik, amik lagik towel basah dan tekapkan ke seluruh badan aku. Sambil tu dengan berat hati aku pun makan la ubat2 yang dah doc prescribedkan kat aku siang tadi. alhamdulillah, dah rase kurang sikit, tapi masih belum ok. Aku gi pulak check temp Cami... alamak..38.6'C. Abislah aku, besok punye pojek shopping burn la nampaknya.

Pagi tu, tak buang masa. kol 9.30 jek terus bawak Cami pegi klinik utk dapatkan ubat. Doc Serena bagi ubat antibiotik ngan Piriton jek untuk remedy dia punye demam. Alhamdulillah, kali ni tak berapa susah sangat nak kasik Cami ubat since dia macam dah tau yang dia memang sakit. Senang makan..kena 2 hari dia pun beransur baiklah. cuma berak cair je masih ada since viral tu dah rosakkan dinding usus dia masa dia kena demam hari tu. Rabu aku dah rasa ok dan bolehlah aku gi keje macam biasa. Lagu raye memang dah ada dalam tamdrive aku, terus aku pasang jek nak kasik datang itu mood raye.. deng dong deng 3x. Baru ada mood nak raye, petang Jumaat tu aku pakat ngan Lin gi buke pose kt Mid Valley n terus g soping baju raye mane2 yang dapat... dapatlah few helai baju n seluar. Sabtu tengahari sambung lagik sampai sebelum berbuka pose. Lengkaplah keperluan kami nak beraye!! Alhamdulillah. Dugaan nak beraye tahun ni - Ada duit nak shopping, badan tak sihat = takleh shopping jugak. From apa yg berlaku tu, now we really appreciated kesihatan yang Allah bagi dan kami harap next year janganlah kami diuji lagi dengan sebarang ujian ketabahan fizikal dan mental yang sebegini menjelang raye 2012 nanti... 

Entri kisah2 sepanjang raye nanti akan aku update bila aku free nanti ye... babai for now!


Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers