Khamis, 23 Februari 2012

Wajah-wajah Zihni












Cami masuk spital lagi!

Cami bucuk da pakai gelang Alcatraz
Tah camana dan kat mana silapnya kan, anak aku leh terkena jangkitan penyakit tangan, kuku dan mulut (HFMD) hari tu. Memula hari kames di balik dari rumah mak tok dia tu... rasa badan dia cam suam2 je gitu. Makan dah tak berapa nak lalu la. Sampai je dia kat rumah, duduk2 jap terus dia muntah. Dalam semangkuk ade gak la muntah dia. Kemain la panasnya. Abis sofa aku kena mandikan ngan muntah putih dia tu. Tak cukup dengan tu, on da way nak gi bilik air pun dia muntah lagi kat ruang makan n dapur..aduhaii..fenin aku. Serentak dengan tu terus suhu badan dia naik n menggigil. Aduhai, panik aku beb! Sakit ape anak aku ni?? Terus aku  bukak peti ais and sumbat ubat peluru masuk. Sambil tu continue buat sponging satu badan dan hasilnya selepas 1/2 jam temp turun balik. Tapi still maintain around 37.1-37.5'C.

Bijik2 kecik kt kaki Cami..cian
Awal pagi jam 1.20am, temp dia naik balik...kali ni gigil datang sekali dengan naiknya suhu yg drastik tu. Lin tanye camne nak buat? Aku cakap, now kita tak boleh tunggu lagik, grab ape yang ada n kita lari g emergency Pantai. Siap2 ape yg patut, masuk ubat peluru lagik sebijik n bwk towel basah. Aku hentak kete Lin sampai 160-180kmj. Meraung2 dia sprint n just imagine dalam tempoh 20 menet aku dah sampai kt depan ER Pantai. Park kete n terus masuk dalam.Register leney kuwang n c da doc. Aku tak tau tang mana silapnya Pantai punye ER ni. Doc yang dia taruk hari tu sunggu lemau. dah la pakai mules jek, mata ngantuk cam baru lepas kene kejutkan jek n datang check lebey kuwang je. "Dalam mulut takde ape, looks OK". Aku memang tak puashati dgn dia punye explaination. Lepas amik ubat, aku ajak Lin balik. sampai rumah, kami xde la tido sangat coz nak monitor temp Cami ni. Alhamdulillah, sampai siang suhu tak naik.

Dr Serena n awek "online" Cami
Kol 10 pg, angkat Cami bwk g jumpe doc Serena. Seb bek jugak patient x ramai. Tak lama sangat tunggu, masuk dalam n u guys tau ape jadik? Doc Serena suruh Cami bukak mulut, nampak tonsil merah menyala wif ulcer seketul kat atas tonsil. Most prob, ni la penyebabnya dia ni demam kuat ni. Doc pun check tarerly pada betis n kaki n dia suspek cam der something like Coxsackie viral punye symtom. Memang aku rasa relief la bile bwk Cami jumpe Serena nih. Dia punye crosscheck selalunya betul dan jumpa punca sakit anak aku ni. So, balik bagi makan antibiotik n that's it. syrup kitaorang kasi 4 jam skalik n syukurlah demam dia tak naik2 dah. Then.....

Dr Foo WL
Ahad - Masih Cami ok dan tak demam, tapi dia nampak cam lemah sikit. Selera makan memang kelaut la sebab maybe pengaruh ubat kot. Macam2 aku dah beli dan dia refused to eat. sus pun taknak minum...so?? Tunggu dan lihat sampai pagi besok. Tapi petang tu aku tengok semacam ada ruam2 kecik sedang naik kat ankle sampai la ke betis and pelipat kaki. Both bumpers dah ada macam biji2 kecik cam smallpox naik. Cikenpox kah ini budak? Browse d net dan masih x jumpe answer. Then tengok tangan memang dah ada ruam halus banyak antara nampak dan tidak jek naik. Demam masih xde coz we killed d flu dengan bagi dia syrup every 4 hrs. "Besok pergi keje jugak ye Bu, pesan kat maktok if anything let us know ASAP and kita leh grab him to c Doc Foo lak.

Isnin - kol sepuluh Lin tepon aku bagitau maktok call kata cami nyer demam naik balik after mandi. Aku tak pikir banyak dah, lets go Lin. Sementara Doc Foo ade neh, kita kasik setel dulu. Ambik Cami, bawak g klinik Doc Foo. Check punye check, rupe2nyer Cami kena jangkitan virus HMFD. Sebabnya, rash tu just naik kat kawasan tangan, kaki dan mulut aje. Nak kasik confirm lagik, doc soh Cami bukak mulut..nampak ulcer penuh satu mulut siap dah penuh ngan nanah sekalik. Poor Cami..patut la kau taknak makan... kalo korang nak tau ape kebenda virus HMFD ni just click here. Panjang ceritanya n malas aku nak cut paste. Doc Foo ni pun aku suke sebab dia check tarer jugak dan firm dengan apa yang dia check kan. Sejak dari lahir lagik memang Cami ape2 sakit pun dengan dia je la. Disebabkan dah 5 hari Cami demam, doc kena tahan dia kat wad sebab badan pun dah nak dehydrated dah kan...aduuu.....kena dok wad lagik mamat ni!
Dok spital pun wat gaye noti lagik

Petang tu, g opis dulu isi form cuti n then cabut lari balik pack2 baju utk stay kat wad. Tu lom kire kisah nak menjaga Zihni lagik tu. Sementara waktu ni terpaksa la aku ngan adek stay kat rumah maktok 3-4 malam n mintak tolong kt maktok ngan tok ayah utk tengok2an Zihni taim aku gi hospital. Siang as usual, aku hantar Zihni kt rumah pengasuh dia la kan. Ibu pulak kena dok ngan Cami kat spital sebab penyakit ni mudah bejangkit. Takut terjangkit kat adik plak kalo ibu gi balik2 dan tak sanitize betul2. Kemain suke lagik Cami masuk sepital. Kejap je dia sedih taim pasang dia punye jarum drip tu. Puas aku mujuk, siap lukis gambar kartun kat dia punye bandage tu baru dia happy. Ding dong ding dong, lepas 4 malam dok spital, Jemahat tu barulah doc Foo kasik balik rumah. Baru leh discas. sebelum tu, hari Khamis aku balik bersihkan dan sanitized rumah kitaorang gune antiseptik (satu rumah tuu). Lepas maghrib tu baru aku g sepital balik utk temankan Cami, as ibu dia kena balik dan bagi susu badan kt adik Zihni. Lega dah discaj. Skang Cami sedang beransur2 pulih daripada HMFD dan doc suruh jauhkan daripada budak2 kecik lain since dia masih prone to jangkitkan saki baki kuman dalam badan dia tu kt budak2 lain. Sehingga entiri ni aku masukkan, lebih 50 kes dah dilaporkan pasal kes HMFD ni kat KL sahaja. So, kepada kengkawan sekalian, jangan lupe bawak hand sanitizer korang ke mana2 pegi supaya dpt elakkan anak2 korang dari terkena jangkitan virus ni. To Cami, get well soon my boy. Adik dah rindu nak main2 ngan abang tu...    

Khamis, 2 Februari 2012

Zihni de buyat

Hari ni hari pertama Zihni dok ngan ibu Liza dia. Aku tak pasti adakah dia ok ke tidak dok ngan pengasuh. 2 bulan ibu dia kelek dia  Berat jugak Lin nak lepaskan dia pagi tadi. Tapi life must go on, kerja mesti diteruskan. After 2 month, ni hari 1st ibu  kene keje balik. i'm happy for her coz dah 2 bulan dok cuti bersalin, banyak suka duka yang terjadi on that term. For her, she learn a lot all about surviving with babies semasa dalam pantang. Furthermore, ada lagik gangguan dan mild stress yang selalu terjadi kat mama2  yang lepas pantang dan terjadi kat dia. Apapun, 2nd deliveries wnt through successfully dan skang cabaran untuk besarkan budak 2 beradik tu pulak. Dah petang dah ni, tak sabar rasanya nak jumpe ngan budak buyat yang dah start pandai menyembang ngan abah dia nih. For sure banyak experience baru yang dia nak "share" kan dengan kami petang ni. Can't wait to go back on five! Can't wait to hug both brothers tu and can't wait to see my beloved punye sweetie smile lepas 2 bulan yang penuh emotion ni. Hihik, nak solat n nak pack up to go back. :-)

Hepi Befday Linda !

Nyapu sawang jap, swoosh..swoosh..swoosh..ahah! Lama tak boh entri. Bz sikit lately ngan kije2 opis and nguruskan family. Entri yang ni dah lama peram, tak kuwar2 lagik. So hari ni baru aku leh releasekan sebab baru jugak ada masa sikit nak buat.
Korang kenal Linda ni sape? Kalo dalam klik kami ni, dia adalah klik yang keempat dari lima orang klik. Kenapa aku gunakan perkataan klik? Sebab klik ni bunyinya best sikit dari kluk. Wakakakaaa...ape aku ngarut nehh..??

So, dalam susunan tahun ni, dia yang paling 1st nyambut besday. 25 Januari 2012, genap 30 tahun umo makcik nih. Anak pun baru dua. Daripada aktiviti2 depa laki bini ni , aku rase ade potensi dapat lagik 2-3 anak sebab depa dedua mude2 lela lagik. Hahah, joking je Linda. Jgn sentap yek ;-).

Dari segi kengkawan lak , aku rase dia ni best sebab banyak benda yang aku ngan klik2 lain leh kongsi dengan dia. Info wise, dia memang terbaekk! As a superior, am proud to have her in our team as she's a one of the good teamplayer. Senang aku keje ngan staf macam ko Linda. Kalaulah aku boleh cari 10 Linda, buleh korang join aku bukak kompeni sendiri cepat2.

Orait, tru dis blog aku nak ucapkan selamat hari lahir kepada kau Linda. Aku doakan kau semoga di usia yang baru ni dikurniakan segala yang terbaik dan dilimpahi dengan rahmat dan kesejahteraan dari Allah Ta'ala. Dah masuk 3 Series dah skang ni kan, so be it gurl. Anything, just let us know ye. So, as our tradition setiap kali besday, kita wat la sikit potong memotong kek petang hari tu and ni la serba sikit gambo yg sempat kita amek.

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers