Rabu, 21 November 2012

Selamatkan Gaza Ya Rahman...

Tiada perkataan yang dapat meluahkan kesedihan kita apabila melihat dua keping gambar kat bawah ni. Gambar si ayah mengucupi dan meratapi pemergian keempat2 anaknya yang syahid dalam tragedi pengeboman Gaza oleh puak rejim Zionis Israel Laknatullah.

Ciuman terakhir ayah kepada para syuhada'
 Di wajah-wajah syuhada' kecik ni, takde sikitpun riak sedih mahupun kesakitan yang mereka tanggung. Nikmat dan rahmat dari Allah swt yang tergambar dan melambai kedatangan mereka ke syurga Allah swt. Semasa entri ni ditulis, pihak tentera rejim sedang mengepung masjidil Aqsa yg terletak di tengah2 Baitulmuqaddis.
Sayunya hati melihat keadaan cenggini..
Pic yang ni aku lagi sedih sebab si anak puas la tunggu ibunya bangun tanpa mengetahui yang ibunya dahpun syahid. Banyak lagi gambar yang ada dalam internet, cuma aku je yang tak sanggup nak post sebab sedih dan ngeri dengan keadaan yang terjadi kat sedara seagama kita ni.
Ibunya syahid
Kepada semua saudara Muslim yang berada di seluruh dunia, marilah kita sama-sama berdoa agar Allah menurunkan bantuan kepada para saudara dan sahabat kita yangs sedang berjuang mempertahankan tanahair tercinta daripada serangan musuh Allah. 
Ciuman terakhir buat anakanda yg syahid
Al Fatihah juga aku panjatkan kepada para syuhada' Gaza. Semoga roh kalian berbahagia di sana di samping Rabbul Jalil. Allahu Akbar!

Jumaat, 16 November 2012

Hepi Befday Jijie - 9 Oct 2012

Lama dah sebenarnya entri ni dah dok dalam blog tak publish2 lagik. So, hari ni kasik lepas la ini entri keluar utk brader kita sorang nih.
Kek orang besdey
Hari ni adalah hari besday kepada salah sorang daripada dek bradek kitaorang. Nak gune ayat buku Bahasa Mesia sikit - Oleh yang demikian, sepasukan yang terdiri daripada mereka bertiga ini telahpun bercadang untuk mengadakan satu mejelis memperingati hari lahir sahabat kami tersebut. Adakah korang tau siapakah yang akan diselebret itu? 

Bukan dak angah la punyer besdey Din..ko ni knape?

Der yg kita selebret ni nama dia Azizi, tapi kitaorang panggil dia Jiji jek. 9 Okt 2012 genap la umo dia 32 tawun. Anak baru 3, bini masih satu, kawan of kos la ramai ado. Member FB pun dah ade 5-6 ratus org, lom kawan kat luar lagik. Awek plak....ermm...?? Dulu ramai aa, pas kawen ni dah xde dah, kata dia la.. kalo nak tau lanjut boley tanye kat dia sendiri okeh.

Si Angah kemain meriah lagik
 As usual, kitaorang beli kek befday pehtu panggey tuan empunye diri utk dibesdaykan. Dah 5-6 tahun dah kitaorang wat seremoni gini kan, saja nak kasik dek badek opis ni hepi je ler. Kredit to Cik Bai, lagik sorang femeli member yg tengah coti besalen lak. Kalo dia ader, sure kek beso ni tak cukup ni...huhuhu (ko jgn plangkong aku Bai, acik tak larat nak larik sebab perut da muncet).

Apalagik, kasi potong aa itu kek
 To our beloved Der Jiji, hepi befday tu yu. Semoga dilimpahi kesejahteraan, kebahagiaan, kenikmatan hidup , kekayaan dan kesihatan yang baik di usia yang baru. Kasik potong iteww kek, kasik serve sama kitaoreng nih... opps..aku tetinggal satew gambow gedix2 dari dua hot mama ni...


Amboii, moncong korang punya la panjang siap buleh buat serunai ... wakaka... kemain jadi lagik Cik Lin n Cik Ngah memoncongkan molot ala-ala Joyah Sport diaorang tu. Sabor dulu makcik, tuan dia tu kite panggey dulu soh blow de kendel. Pehtu hangpa nak hembuih napaih naga ka bubuh pi la cheeeq.

My beautiful dodek

Ni adik si Cami. Nama dia Zihni. Kau rasa kat dalam mesia ni baru dia sorang je nama Zihni. Dalam blog aku ni tak bape banyak aku publish pasal dodek sebab dia ni memang mamat yang sempoi. Anak abah ni memang "hassle free" la katakan. Segalanya jenis senang. Nak makan senang, minum senang, makan ubat senang, tido senang. Segala2nya senang. Takde hanky panky pun. Dulu masa baru lahir kuruih bukan main lagik, sampai kitaorang panggey dia Hang Kebun cam abang Cami dulu. Alhamdulillah, berkat doa dan jagaan yang baik kat dia, now dia membesar dengan sihat dan dah nak pandai jalan dah pun. Baru 11 bulan, bulan doblas ni cukup aa setahun umo dia. Mesti korang tekejut tgk mata dia yang bulat tu kan? Haha, anak aku  ni memang spesis budak yang bermata besar. Mata kaler coklat pekat, sangat aktif dan lasak and now tgh sibuk pektis nak berjalan. Gigi baru ada empat batang. Sangat pandai nak mamam. Nampak je makanan semua dia nak. Nasik, bubur, karipap, prune, epal, burger ?? (abah punye Big Mac pun ko nak sapu dikk?? mane buleh!)

Kisah yang nak aku kisahkan ni adalah berkenaan dengan pengorbanan si adik ni sepanjang abg sakit kt spital. Masuk yang ini, dah dua kali la adik ni berkorban stay kat spital untuk turut sama menjaga dan menghiburkan si abang yang kena tahan kat wad spital. Kali first haritu masa abang kena bronco pneumonia masa awal bulan pose. Balik rumah je, dia punye turn jugak sakit...tp tak lama dan tak berapa serius cam abang kena sebab beliau tak takut makan ubat. Semua dia ngapp...nyam..nyam.. siap nanges nak lagik tu. Kali ni pun nasib kurang baik, kena infection jugak - mild Bronchiolitis. Dapat kat dalam ward jugak la tu sebab jaga abang. Mesti korang taney aku, nape bawak skali dia dok kat ward, dia kan kecik lagii ? Bukannya aku taknak tinggalkan dia, tapi aku nak buat camana, pengasuh dia pun collapsed sebab kene demam selesema, maktok n tok ayah pun demam selasema jugak. Ibu dia nak jaga dua2 anak depan mata, so risikonya penyakit tu for sure akan jangkit kt salah sorang yg sihat.

Hari rabu batuk dia makin kuat, so kitaorang bawak g pediatrician n confirm kene mild bronchiolitis. Sikit je la pun tapi lung ada sikit wheezing. Semalam pun bawak g amik neb lagik and hari ni petang kena bawak g specialist balik to check dah ok ke lom or need more neb lagi ke tak for remedial. Ubat pun no problem, dia amik semua medication walaupun dah pandai sembur ubat sikit2. Semalam dah try bediri lepas tangan. So comel. Tapi masih goyang lagik to make a move. InsyaAllah he's getting better dan aku yakin lagik sebulan sure dia dah boleh jalan jatuh dah.  

Cami sakit lagiiiii. . .

Cian anak abah...sob..sob..
Cami masuk wad lagi. Kali ni pun kesah sakit lama jugak. Sakit time sebelum raye haritu a.k.a. bronko pneumonia. Aku pun dah tak tau nak buat camne ngan mamat ni since kerap sangat dah masuk wad. Untuk pengetahuan korang, dalam tawun ni je dah 3 kali dia masuk wad. Masa awal tahun masuk wad sebab kene jangkitan HMFD (tangan kaki dan mulut), masa awal pose haritu kene bronco-pneumonia. Skali senin haritu pun kene pneumonia gak. Seingat aku memang takde sangat aku dekat2kan dia dengan orang or kelompok orang yang sakit. Dalam entri aku yang lepas tu aku dah ade citer pasal Cami muntah 7 kali sebelum raya haji tu kan. So, aku suspek pada taim tu le dia dah infected oleh kuman bronkitis tu. Cuma masa tu kitaorang dah kasik dia ubat ajaib yg cuma remedi bagi illness n fatigue tu je. Now after 2 weeks barulah kuman menjadi kahak yg tumbuh membiak dalam bronkiol n the result = BRONKO PNEUMONIA. Bubuh ubat bontot masa demam cuma bertahan selama 4 1/2 jam je. Pastu demam dia naik dgn cepatnya. Aku dah dpt hidu apo sobab domam yg sangat mendadak ni, cuma tak berapa pasti yg itu adalah penyebabnya. Kali ni beliau tu kene takde tanda. Takde batuk kuat or kerap, takde nampak penat, kelopak mata x lebam dan yg paling aku heran dia tetap aktif walaupun suhu dah 38'C lebey. Pagi tu kol saplow aku bwk dia g Hospital Pantai. Sebelum tu aku dah sumbat voren hijau dalam bontot kol 8.30am. Guess what? Kol 11 am time aku pusing2 cari parking kt besmen hospital, dia dah start menggegel dah. What? Baru 3 jam dah gigil ke beb?? Sakit pe ni abg Cami? Tak sempat tunggu nak g klenet Dr Foo dah ni. Aku drop je diaorang kt ER n aku g cari parking semula kt besmen dgn dodek. Tgn kanan drive, tgn kiri pegang dodek. Aku bley plak lupe nk nak boh car seat dodek kt dlm kete si Lin ni. New lesson for today, always put your babyseat dalam bonet walaupun tak pasti bila nak pakai ye Din??

Lepas nam hari, darah 3 botol (kecik) kene amik, kompem dia kene bronko pneumonia tu. Doc yg ganti Dr Foo hari jemahat tu pun somebody yang expert in Immunology  Alhamdulillah, Allah nak tunjukkan sesuatu to us as dalam tahun ni je dah 3 kali masuk wad. Our pedia pun kebetulan takde on that day dan dia yang replacekan utk check Cami. So, maybe ada jalan disitu yang membolehkan sistem imun Cami dipertingkatkan lagi supaya boleh tahan serangan dan jangkitan penyakit macam sekarang ni. Sabtu, gud news Cami dah bulih balik. But i won't be sending him back to school in these few days ni sebab nak kasi dia relax dulu dan recover sepenuhnya daripada illness dia tu. Biarlah dia duduk kat rumah tok dia dulu. Next Sat ada appmt dgn Dr Amir Hamzah, we'l find out what we can do to improve this boy immune system okeh :-)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers