Khamis, 18 Disember 2014

Disember dah.. blog gua bersawang weyy

Masa berlalu pantas dan takkan tunggu sesiapa dan apa2pun. Masa aku tulis ni pun dah masuk pertengahan bulan Disember 2014 dan nak sampai penghujungnya.

Kalo nak dibuat penilaian dan diteliti, tahun 2014 ni cukup banyak peristiwa yang berlaku. hilang kapal terbang, kapal terbang kene tembak, jerebu tebal, harga minyak naik dan naik dan naik dan tak turun2 dan macam2 lagilah. Tu peringkat nasional dan semua org rasa akibat daripada perubahan dan kenaikan2 tu.

Changes yang terjadi tahun ni kat aku pun macam2. Bertukar jawatan dan buat bidang baru yang aku kurang familiar with (perkembangan yg tak menggembirakan langsung), bergelut dengan thesis yg masih lom setel2 lagik, kisah anak2 rabak kening rabak mulut, kisah kawan jadi lawan, kisah pemergian insan2 yg terkesan dalam hidup (Kak Munah, Pak Harun), kisah tikam belakang sbb jeles pun ade... paling sakit pasal value persahabatan yg sebenarnya kosong & tak berharga pun, putarbelit, manipulasi dan macam2 lagilah. Semua tu aku dah gulung masukkan dalam botol dan nak campak kat laut je. Banyak lesson yg aku perolehi dalam tahun ni.  aduhai nasib aku ler wehh tahun ni. I won't look back, just move foreward bro!

Pasal azam aku belum nak cerita lagi, next entry baru cerita. Apepun, banyak yang dapat dipelajari dari 2014 ni. Semoga tahun 2015 nanti akan lebih baik dari tahun ini dan have something for me to cheer off kan.... ok get back to work!  

Jumaat, 10 Oktober 2014

10 Oct 2014

Dresden
Hari ni dah 10102014. Ada dalam 2 bulan lebey lagi nak masuk ke tahun baru. Tesis lom siap lagi. Keje baru belambak2 nak dibuat. Hati risau, jiwa galau, macam lahabau dan terlampau. Kat mana nak lari ni?? Tak usah lari, semua masalah ada dalam diri. Semua boleh selesai kerana tu semua bawah kawalan kita sendiri. The best is to solve it accordingly. Selosaikan dongan bijak sobab ey it never too late for everything. Takdo istilah terlambek pun guys.

Gambo castle nih... member aku Nizam baru balik dari German sobab kono betugas kek sano. Dio ado boli fridge megnet yg rare ni. thanks bro. cantek weyy. Lega sikit dapat "ubat penenang" ni. Tadi pun dia ada share experience dia dok sana masa lepas majlis bacaan yaasin. Interesting. Ok..dah kol doblas limaplow. aku nak gerak gi semejid jap. nanti ada masa aku sambung lagik....tata, salamelekom!

Selasa, 13 Mei 2014

It's my birthday again...12 05 2014

the cake
Dah lama, sangat lama aku tak buat entri kat blog ni sebab aku jugak seperti korang, sibuk mengejar kehidupan di dunia yang indah dan sementara ni. Kehidupan yang pastinya ada mati di penghujungnya. Di sebalik kematian, juga ada kehidupan yang kekal abadi seperti yang dijanji Rabbul Jalil.

Diam tak diam, kita dah pun menghampiri separuh daripada tahun 2014 ni. Sepanjang tahun ni sungguh banyak peristiwa yang kita lalui. Paling terkesan dalam jiwa kita semua pastinya tak lain dan tak bukan, MH370. Tiada hati yang tidak meruntun, tiada hati yang boleh berdiam, tiada hati yang tidak menangisi kehilangan pesawat ini. Jangan ceritalah perasaan ahli keluarga derang. Takpe, yang tu Pak Jib sedang take care of. Pasti akan ada solusi dan cahaya kemanakah berakhirnya peristiwa ghaibnya pesawat malang tu nanti.

the superheroes
Ok, cerita aku pulak. About my study, syukur Alhamdulillah aku dah pun berjaya menghabiskan semua paper berkaitan MHRM aku tu. Result keluar besok, ayoyo manyak takut hoh! Tapi takpe,result ok ke tak ok, hadiahnya akan dapat this Friday. Jenjalan makan angin dengan famiy ngan dak2 kelab kete aku tu. First time nak konvoi ngan kelab ni, so rasanya memang teruja beb. Derang pun semua jenis kepala sempoi punya. Haha..apalagi, layankan je la! Tapi jangan lupa, ada dissertation yang aku kene rush untuk siapkan dalam masa terdekat ni. Kalo tak sempat sem ni, jawabnya sem depan la aku nak kene hadap thesis aku tu. Tajuk pun belum ada lagi ni, hopefully my other grup study friends boleh bantu bagi idea untuk pilih tajuk dengan apa yang aku nak bentangkan nanti.

the precious gift
Ah, lupe lagik nak citer. Banyak melalut dah aku ni. Semalam adalah hari kelahiranku yang ke 38. Dah 38 tahun aku hidup kat dunia ni. Makin tua, main berusia. Uban pun dah banyak tumbuh kat atas pala aku ni. Banyak rambut yg kaler itam dah bertukar jadi putih. Tapi bukan nak kata jugak, keturunan aku memang cepat beruban. Uwan aku beruban seawal umur 30 tahun, fully covered with "blonde hair" pada usia 40-an. So bagi aku takdelah pelik sdangat kalo aku dah mula beruban. Terkadang aku teringat, macam mana la kalau aku dipanggil balik di usia ini. Amalan aku masih kurang, anak2 masih kecik, dalam keadaan sekarang ni pun bini aku masih tak boleh handle anak2 aku yang masih kecik tu. If aku pergi sekarang, masih banyak hutang2 yg masih berbaki... usia masih muda, tapi tak berapa muda. Karier aku baru bertukar ke bidang baru, walaupun masih bekerja di opis yang lama. Challenge masih belum berapa disahut lagi. Amalan masih sedikit, banyak lagi suruhan Allah yang masih aku belum berapa penuhi. Ramai kawan2 yag mendoakan supaya dipanjangkan umur dan dikurniakan kesihatan yang baik, supaya dalam usia yang berbaki ni dapat aku terus melipatgandakan ibadah kepadaNya.
the wishes

Terima kasih jugak kepada my beloved - my wife Lin, lil' kids Cami n Zihni (3 of u make my life very colourful, wonderful, meaningfull and other full2x lah) my great families (family consist of my siblings and relatives from Rombau n KL-Slim River and any extended relatives that we have) serta kawan2 serta jiran2 yg prihatin dan menceriakan hidup aku selama 38 tahun ini. Tanpa korang semua, hidup aku hanyalah umpama sehelai kertas putih dan tidak ada serinya. My very ngam ho colleagues - Bai, Linda, Angah, Jiji - u guys really make my day. Let us be together again in our everlasting brotherhood. Fuh, pe kes aku bagi speech cas2 penerima anugerah Oscar lak nih??

My wish?? Takyah nak wish sangat la sebab bagi aku hidup itu sendiri adalah wish untuk kehidupan yg lebih menyeronokkan lagi di masa akan datang. Aku janji, pasni akan ada lagi banyak entri yang akan aku taruk dalam blog aku ni...keep reading k!





Jumaat, 11 April 2014

Jangan minum air botol terbiar dalam kereta

This is an article that should be share to anyone important in your life! Bottled water in your car is very dangerous! People should not drink bottled water that has been left in a car. The heat reacts with the chemicals in the plastic of the bottle which releases dioxin into the water. Dioxin is a toxin increasingly found in breast cancer tissue. So please be careful and do not drink bottled water that has been left in a car.
Use a stainless steel canteen or a glass bottle instead of plastic! This information is also being circulated at Walter Reed Army Medical Center … No plastic containers in microwaves. No plastic water bottles in freezers. No plastic wrap in microwaves. Dioxin chemical causes cancer, especially breast cancer. Dioxins are highly poisonous to cells in our bodies. Don’t freeze plastic bottles with water in them as this releases dioxins from the plastic. Recently the Wellness Program Manager at Castle Hospital , was on a TV program to explain this health hazard.
We should not be heating food in the microwave using plastic containers….. This especially applies to foods that contain fat. The combination of fat, high heat and plastic releases dioxin into the food. Instead use glass, such as Pyrex or ceramiccontainers for heating food… You get the same result, but without the dioxin.. So, such things as TV dinners, instant soups, etc., should be removed from their containers and heated in something else.
Paper isn’t bad but you don’t know what is in the paper. It’s safer to use tempered glass, such as Pyrex, etc.A while ago some of the fast food restaurants moved away from the styrene foam containers to paper. The dioxin problem is one of the reasons….
Plastic wrap, such as Cling film, is just as dangerous when placed over foods to be cooked in the microwave. As the food is nuked, the high heat causes poisonous toxins to actually melt out of the plastic wrap and drip into the food. Cover food with a paper towel instead.  

Khamis, 30 Januari 2014

Tahun Kuda

Lagi sehari je, masyarakat Cina akan menyambut Tahun Baru Cina. Keseronokan dan suasana kedatangan tahun baru tu dah pun mula aku terasa. Thanks to Siew Lan & Lim for the carton of mandarin oranges last saturday. Not to forget our other Chinese neighbour yang akan Yee Sang malam ni, SELAMAT TAHUN BARU CINA. To my Chinese friends - Christine Lee Seok Bee, Yeap Bee Ling, Loh Wai Man, Michael Lim (Chingai), Thomas Lim, Brenda Wong, Iris Liu, Tung Wai Peng, Chin Hoi Wei, Ah Giin (sorry, I can't recall your fullname), Phuah Hai Ho, John Loh Kwang Yen, Ong Kar Yee, Neoh Eng Jin, Mok Tai Wah, Alan, Alex,  and others yang aku terlupa nama korang. Kepada yang balik kampung tu drive safely. Don't drink and drive okay. Semoga dengan kedatangan tahun kuda ni akan membawa lebih banyak rezeki (ong) untuk korang sepanjang tahun. Korang yang lain gi mane cuti? Wiken ni cuti panjang kan? So whoever yang pergi holiday or balik kampung tu, pun drive safely jugak ye. Jangan tambahkan statistik kemalangan maut yang dah sedia ada k. Orait, selaat bercuti!

Selasa, 7 Januari 2014

Hepi Nu Year 2014

Hari ni 7 Januari 2014. Dah masuk tahun baru. Azam baru, baju baru, kasut baru, sekolah baru. kereta baru dan macam2 baru la gamaknya yang ada di luar sana tu. Rasanya masih belum terlambat lagi aku nak ucapkan selamat tahun baru kat ngkorang. Aku harap engkorang sihat sejahtera dan telahpun memasang azam baru sempena kedatangan tahun baru 2014 ni. Azam aku ape ye? Puasgak aku mikir ape yang aku nak azamkan sempena tahun baru ni. Perkara yang pasti, aku punye azam untuk tahun baru ni untuk get healthy, keep healthy, stay healthy, perbaiki segala kekurangan dan perkemaskan ibadah dan diri kepada Allah SWT. Sayangi keluarga dan rakan2 yang berada di sekeliling kita as we love ourselves. Aku pun nak enjoy life apa yang ada sekarang ni, jangan tension2 hal kerjaya, keluarga dan rakan2. Charge up Iman, Add On Taqwa, Top Up Ibadah dan keep up befriend with Allah. Lengkapkan segala foundation tu, Insya Allah amanlah hidup dan jiwa kita dunia akhirat. Harga barang2 dan kos hidup kita semakin meningkat. So, aku rasa baik kita fikirkan kaedah macam mana nak jimat2kkan belanja kita seharian. Toksah gi makan banyak2 dan mahal2 dah. Enjoy ikut kemampuan. Kuragkan hutang kad kredit bagi sesiapa yang suka berbelanja dengan kad plastik korang tu. So far aku ngan Lin masih selamat daripada menggunakan kad hutang tu. Kita belanja ikut apa yang mampu. Duit dah habis kita dok diam2 atas bangku...hahahaha!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers